Pasi importanti in studiul Telocitelor, lumea medicala mondiala reactioneaza


Telocitele, descoperire a echipei de cercetatori de la Institutul „Victor Babes” condusa de Acad. Laurentiu M Popescu continua sa revolutioneze lumea medicala mondiala.  In prezent, Telocitele sunt recunoscute in cel putin 40 de laboratoare de pe cele 5 continente. Cele mai active tari in cercetarea Telocitelor sunt: China, Germania, Belgia, Italia, SUA.

Mai mult, in laboratoarele din Guangzhou-China-acolo unde a fost si echipa de cercetatori romani-  se lucreaza intens pentru ca in cursului anului 2012 sa fie realizat primul transplant pe soareci.

Recunoasterea descoperirii de talie mondiala care ar putea salva milioane de vieti este realizata si in mediul academic. Acad. Laurentiu M Popescu a primit de curand, in prezenta unui public numeros, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Debrecen (Ungaria), o premiera pentru cercetarea romaneasca.

 Iar lucrurile nu se opresc aici, Acad. Laurentiu M Popescu fiind invitat la Academia Internationala de Stiinte Cardiovasculare Canada pentru a i se inmana medalia de  merit a anului 2012 pentru “Distinse realizari in domeniul stiintei cardiovasculare”. Printre motivele acordarii acestei distinctii, una dintre cele mai importante la nivel mondial pentru lumea medicala,  se numara realizarile in plan stiintific printre care si descoperirea Telocitelor.

De precizat ca, aceasta importanta distictie a mai fost acordata unor personalitati marcante ale lumii medicale mondiale, printre care si patru laureati ai premiului Nobel (Robert Furchogott, Edwin Krebs, Sir John Vane si Louis Ignarro). Acestora li se adauga, printre altii, cel mai important chirurg cardiac al tuturor timpurilor, Michael DeBakey din Huston Texas, Richard Bing-cel care a clarificat prin cateterism cardiac, metabolismul inimii, Eugene Braunwald-editorul celui mai important tratat international de cardiologie, Sir Magdi Yacoub-seful cardiologiei de la Imperial College, Londra, Eric Olson-cel mai important specialist in dezvoltarea studiului inimii sau cercetatorul britanic, de faima mondiala- Sir S.Moncada.


Toate acestea vin dupa un an 2011 cu progrese importante in studiul Telocitelor. Cele 20 de zile petrecute in China de catre echipa de cercetatori de la Institutul „Victor Babes”  formata din Dr. Catalin G Manole, Dr. Mihaela Gherghiceanu, Dr. Valeriu Cismasiu si Dr. Laura Suciu si condusa de Acad. Laurentiu M. Popescu au insemnat pasi importanti in studiul Telocitelor. De altfel, si in 2012 sunt programate deplasari ale cercetatorilor romani in China si ale celor chinezi in Romania pentru alte studii comune.

            Vizita in China a prezentat un succes real. Rezultatele obtinute la Bucuresti in ceea ce priveste implicarea Telocitelor in neo-angiogeneza (NB: formarea de vase sanguine noi, "cheia" regenerarii tusulare) au produs un real interes, fiind confirmate independent de grupurile de cercetatori chinezi. S-au identificat puncte de interes stiintific comun, iar acest lucru poate reprezenta piatra de temelie a unei fructuoase colaborari viitoare. In opinia mea, este numai o chestiune de timp pana la identificarea exacta a rolului Telocitelor. Conlucrarea cu partenerii chinezi aduce rezultate incurajatoare acestei ample cercetari asupra tandemului celule stem - telocite", a declarat Acad. Laurentiu M. Popescu

Va prezentam  cele mai importante momente ale vizitei in China: astfel, in prima parte a vizitei la Beijing, grupul de la Bucuresti a participat la mai multe intalniri in cadrul Tissue Engineering Research Center, al carui director este Profesorul Changyong Wang unde au fost sustinute mai multe prezentanti despre Telocite. Scopul a fost gasirea de puncte comune pentru pornirea unor viitoare colaborari, alaturi de cercetarile comune deja incepute referitor la ingineria tisulara cardiaca.

Zilele ce au urmat au fost dedicate lucrului pe echipe pentru armonizarea protocoalelor de lucru pentru studiul Telocitelor pe mai mute planuri: model experimental, microscopie electronica, imunohistochimie, microARN. S-au desfasurat activitati comune experimentale si de cercetare intre specialistii chinezi si romani. 

De asemenea,  cei 4 medici din echipa au sustinut prezentari la Key Laboratory for Cardiac Regenerative Medicine, FuWai Hospital. Realizarile grupului de la Bucuresti in ceea ce priveste Telocitele au starnit interesul si multiple intrebari din partea auditoriului (chirurgi de chirurgie cardiaca, cardiologi, geneticieni, cercetatori). Cu acest departament exista deja o colaborare care va continua, si care are ca subiect studiul Telocitelor cardiace in diverse afectiuni ale inimii. 

La Beijing, Acad. Laurentiu M Popescu a participat la a 5-a conferinta pe controverse in neurologie - Controversies in Neurology (CONy). S-au prezentat rezultatele la Institutul “Victor Babes” pentru regenerarea nervoasa. 

La WenZhou, Acad. Laurentiu M. Popescu si Dr. Catalin G Manole au participat la Conferinta Internationala de Medicina Translationala (organizata de catre Societatea Internationala de Medicina Translationala) . Conferinta sustinuta de Acad. Laurentiu M. Popescu, denumita "Understanding Telocytes" a starnit un viu interes din partea unui public numeros, fiind urmata de o lunga serie de intrebari axate in special pe rolul, prezenta si particularitatile Telocitelor in diverse organe, dar mai ales in inima.

A avut loc o intalnire oficiala intre Presedintele Facultatii de Medicina din Wenzhou, Professor Xiao-Ming Chen si Acad. Laurentiu M. Popescu in scopul creionarii viitoarei colaborari.

In ultima parte a vizitei, la Guangzhou, Acad. Laurentiu M Popescu si Dr. Catalin G Manole au fost invitati pentru a vizita Key Laboratory for Regenerative Medicine (Ji Nan University, Guangzhou). Aici a fost pornit, in urma cu mai bine de un an,  un studiu independent asupra Telocitelor cardiace. Acest laborator, condus de Prof. Cai Dongqing a publicat pentru prima oara date ce arata numarul si densitatea Telocitelor in inima.  S-au cautat solutii de colaborare ulterioara in cee ce priveste studiul Telocitelor cardiace din punct de vedere morfologic si functional, precum si implicarile lor in diverse procese patologice cardiace. L auniversitatea JiNan, un intreg etaj al Institutului de Medicina Regenerativa (24 de cercetatori) se ocupa de cercetari asupra Telocitelor. 


O alta vizita importanta, efectuata recent de Acad.Laurentiu M. Popescu a fost cea din Scotia si trecuta in agenda Ambasadei Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord http://londra.mae.ro/local-news/902. Anterior acestei vizite , Acad. Laurentiu M. Popescu a avut intalniri la Oxford si Londra cu personalitai stiintifice britanice si cu dr.Ion Jinga, Ambasadorul Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.