Medicina personalizată: argumente suplimentare pentru afatinib

Date noi arată că afatinib (BIBW 2992) determină o prelungire semnificativă, de patru ori (4,4 luni față de 1 lună pentru placebo), a perioadei până la progresia bolii – momentul la care o tumoare începe să crească din nou – la pacienţii cu cancer pulmonar cu cele mai mari șanse de a prezenta mutații ale receptorului factorului epidermal de creştere (EGFR). În plus, acest subgrup de pacienţi a arătat o tendinţă către o durată prelungită de supravieţuire. În cazul rezultatelor prezentate anterior, lipsa beneficiului de supravieţuire generală observată la participanţii la studiu poate fi pusă pe seama efectelor combinate ale liniilor de terapie succesivă ulterioare. Noua analiză post-hoc pentru afatinib, molecula investigată de Boehringer Ingelheim în tratamentul cancerului, este parte a studiului clinic de fază IIb/III Lux-Lung 1.

Studiul clinic LUX-Lung 1 a comparat afatinib cu placebo în cazul pacienţilor ce suferă de cancer pulmonar non-micro celular (NSCLC), a căror boală a progresat după ce au fost supuşi chimioterapiei şi ulterior unui inhibitor de primă generaţie al tirozin-kinazei (TK) EGFR, gefitinib sau erlotinib. Subgrupul inclus în analiză cuprinde două treimi din pacienţii înrolați în studiu (391/585). Cele două treimi au fost reprezentate de pacienții cel mai predispuși la mutaţii EGFR, determinate pe baza criteriilor clinice, prin evaluarea răspunsului și a duratei tratamentului anterior cu inhibitori TK EFGR.

Rezultatele prezentate cuprind datele inițiale actualizate din studiul clinic LUX-Lung 1, anunțate anul trecut la întâlnirea Societăţii Europene de Oncologie Medicală în Milano.

„Rezultatele studiului ne fac tot mai încrezători, pe măsură ce ne îndreptăm spre tratamente personalizate”, a declarat dr. Vincent A. Miller, cercetător principal, medic oncolog la Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, SUA. „Aceste date nu numai că demonstrează activitatea afatinib, dar sugerează, de asemenea, că pacienții dintr-un subgrup anume – cei cu probabilitate mare de a prezenta mutaţii EFGR – pot răspunde într-un mod mult mai pozitiv la tratamentul cu afatinib.”

Afatinib este un inhibitor ireversibil cu administrare orală, care țintește atât receptorul factorului epidermal de creștere (EGFR), cât și fragmentul tirozin-kinazic (TK) al receptorului uman epidermal 2 (HER2). Afatinib este investigat în tratamentul mai multor tumori solide, inclusiv NSCLC, cancer de sân, de cap și de gât.

Ca parte a cuprinzătorului program de studii clinice LUX, Boehringer Ingelheim a lansat  studiul de faza III,  LUX-Lung 3, cu scopul specific de a investiga afatinib drept tratament de primă linie în cazul pacienților cu NSCLC avansat, care comportă mutaţii EGFR.