JURĂMÂNTUL LUI HIPOCRATE

Prof. dr. Robert Lefkowitz: “Jumătate dintre medicamentele care se prescriu în acest moment, la nivel mondial, țintesc receptorii cuplați cu proteina G”


Profesorul Robert Lefkowitz a vorbit în exclusivitate pentru cititorii noștri la numai câteva zile după anunțul că este, alături de colegul său, profesorul Brian Kobilka, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie 2012.

Robert Lefkowitz“Cercetările mai recente pe care le-am realizat, și care au indicat noi căi de semnalizare ale acestor receptori, vor duce la apariția unor noi clase de medicamente care vor avea probabil mult mai puține efecte adverse în comparația cu tratamentele clasice, ca să le numim așa.

În același timp, colegul meu, profesorul Kobilka, a descris în amănunt structura cristalină a acestor receptori, iar pornind de la această bază științifică se vor dezvolta alte direcții pentru producerea medicamentelor.

Vorbim despre așa-numitul design computerizat al medicamentelor, în care aceste structuri descrise de colegul meu sunt translatate într-un model virtual, pe baza căruia se vor dezvolta medicamentele, așa încât acestea să se cupleze cât mai fidel în matricea receptorului.

Nu doar că pe această cale vom avea medicamente mult mai personalizate, dar există posibilitatea ca acestea să se producă și mult mai repede decât până acum”, spune profesorul Lefkowitz în interviul acordat în exclusivitate Revistei Hipocrate, la câteva zile după ce a fost anunțat drept câștigător al Premiului Nobel pentru Chimie 2012.



Varianta integrală in ediția tiparită.