COD ROŞU DE NITRAŢI

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Nitraţii din apă, un factor de risc mai puţin cunoscut

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi prezintă impactul pe care nitraţii îl au asupra stării de sănătate a oamenilor: „Atunci când mamele decid să prepare formulele cu apă din fântână neverificată, e ca şi cum ar aduce moartea copilului lor cu biberonul”

Prof Dr Gheorghe MencinicopschiPentru sugari, nu trebuie administrată decât apa a cărei etichetă conţine specificaţiile potrivit cărora este potrivită pentru respectiva categorie de vârstă, cu o concentraţie de nitraţi de sub 10 mg la litru.

Fie pentru prepararea formulelor pentru copii, fie ca atare, pentru hidratare, în cazul în care nu este posibilă alimentaţia naturală, la sân. S-au văzut cazuri de cianoză şi moarte la sugar din cauza administrării de apă provenind din fântâni neverificate.

Trebuie, de asemenea, să se ştie că prin fierbere nu se elimină compuşii azotaţi din apa de fântână! Atunci când mamele decid să prepare formulele cu apă din fântână neverificată, e ca şi cum ar aduce moartea copilului lor cu biberonul.

O simplă analiză a apei este suficientă pentru a identifica nivelul de nitraţi. Dacă alţi factori de risc pentru sănătatea noastră sunt mai bine conştientizaţi, riscul consumului de apă neverificată nu este atât de bine cunoscut în societatea noastră.

Citiţi interviul integral în ediţia specială din luna martie.