Dacomitinib nu şi-a atins obiectivele principale în două studii asupra cancerului pulmonar în stadiu avansat


Pfizer a anunţat recent că două studii de fază III asupra medicamentului experimental dacomitinib administrat pacienţilor cu forme avansate de cancer pulmonar fără celule mici (NSCLC) nu au reuşit să-şi îndeplinească obiectivele principale. Mace Rothenberg, director medical al Pfizer Oncology, s-a declarat dezamăgit de rezultatele inhibitorului kinazic ireversibil pan-HER, cu administrare orală zilnică.

Studiul ARCHER 1009 a evaluat dacomitinib în comparaţie cu erlotinib (Tarceva, Roche) la două populaţii de pacienţi cu forme avansate de NSCLC trataţi anterior cu cel puţin un regim de chimioterapie, în aceste populaţii de pacienţi fiind incluşi şi cei cu boală cu KRAS de tip sălbatic. Compania a menţionat că rezultatele principale au arătat că studiul nu a demonstrat o îmbunătăţire a supravieţuirii în absenţa progresiei bolii asigurate de dacomitinib (în comparaţie cu Tarceva) în niciuna dintre populaţiile co-principale.


În plus, studiul NCIC CTG BR.26 a investigat medicamentul produs de Pfizer asupra pacienţilor cu forme de NSCLC avansate local sau metastatice după administrarea unui tratament anterior, care a inclus cel puţin un regim de chimioterapie şi un regim de tratament cu un inhibitor al EGFR. Rezultatele principale au demonstrat că produsul nu şi-a îndeplinit obiectivul de prelungire a supravieţuirii generale, în comparaţie cu placebo. Producătorul a mai afirmat că datele complete privitoare la eficacitate şi siguranţă obţinute în cadrul acestor studii vor fi prezentate în cadrul unei întâlniri medicale viitoare.


Rothenberg a menţionat că Pfizer „analizează rezultatele [...] pentru a înţelege mai bine efectele produse de dacomitinib în subgrupurile (definite la nivel molecular) de pacienţi cu forme avansate de NSCLC, inclusiv la cei cu mutaţii EGFR”. Totodată, compania desfăşoară în prezent un al treilea studiu de fază III asupra acestei terapii în comparaţie cu gefitinib (Iressa, AstraZeneca) la pacienţii cu forme avansate de NSCLC cu EGFR mutant, naivi la tratament. Rezultatele studiului ARCHER 1050, care este realizat în colaborare cu SFJ Pharmaceuticals, sunt estimate a fi disponibile în 2015.


Compania mai deţine două produse oncologice aflate în faza de dezvoltare, mai exact crizotinib (Xalkori) pentru NSCLC şi axitinib (Inlyta) pentru carcinomul cu celule renale.


Surse:


1. FirstWord Pharma
http://www.firstwordpharma.com/node/1182430?tsid=28&region_id=4#axzz2vevJup1n
2. PMLiVE
http://www.pmlive.com/pharma_news/blow_to_pfizer_as_dacomitinib_fails_in_lung_cancer_trials_537815