Inhibitorii de neuraminidază reduc rata mortalității într-o pandemie de gripă


Administrarea inhibitorilor de neuraminidază reduce semnificativ riscul de deces al adulților spitalizați pentru gripă pandemică, conform rezultatelor unei metaanalize care a implicat aproape 30 de mii de pacienți. Tratamentul cu inhibitori de neuraminidază, inițiat în orice moment al bolii, a fost asociat cu o reducere de 19% a mortalității, iar atunci când a fost inițiat în termen de 2 zile de la debutul simptomelor a determinat o reducere de 50% a ratei de deces. Cea mai semnificativă reducere a riscului de mortalitate s-a înregistrat în rândul adulților în general, femeilor însărcinate și adulților în stare critică.

Tratamentul cu inhibitori de neuraminidază poate reduce semnificativ riscul de deces al adulților spitalizați pentru gripă pandemică, mai ales în cazul în care este administrat precoce. Aceasta a fost concluzia unei metaanalize desfășurate de cercetătorii de la University of Nottingham, Marea Britanie, care a implicat 29.234 de pacienți provenind din 78 de studii în 38 de țări. Rezultatele arată că tratamentul cu inhibitori de neuraminidază, inițiat în orice moment al bolii, a fost asociat cu o reducere de 19% a mortalității, comparativ cu absența tratamentului (odds ratio - OR, 0,81, p =0,0024).

Tratamentul cu inhibitori de neuraminidază inițiat în termen de 2 zile de la debutul simptomelor a fost asociat cu o reducere de 50% a ratei mortalității, comparativ cu absența tratamentului (OR, 0,50; p <0,0001). Inițierea timpurie aterapiei a fost asociată cu o reducere a riscului de mortalitate de peste 50%, comparativ cu debutul tardiv al medicației (OR 0,48). Riscul estimat de mortalitate a crescut cu fiecare zi de întârziere a începerii tratamentului, până în ziua 5, comparativ cu inițierea tratamentului în termen de 2 zile de la debutul simptomelor (hazard ratio - HR pe zi , 1,23, P <0,0001).

Cele mai semnificative reduceri ale riscurilor de mortalitate s-au înregistrat în rândul adulților în general, femeilor însărcinate și adulților în stare critică. Reducerea ratei de mortalitate a fost mai puțin pronunțată și fără semnificație statistică, în cazul copiilor. Motivele absenței beneficiilor asupra supraviețuirii la copii nu sunt cunoscute cu certitudine, dar ar putea avea legătură cu dozare suboptimală a medicamentelor și infecțiile secundare.


Sursa: The Lancet Respiratory Medicine.
http://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600%2814%2970041-4/fulltext