Majoritatea copiilor cu tuse productivă cronică persistentă după antibioterapie prezintă bronșiectazii


Tusea productivă cronică la copii, care nu se remite după administrarea antibioticelor orale adecvate timp de patru săptămâni indică, în majoritatea cazurilor, prezența bronșiectaziilor. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii australieni în urma analizei rezultatelor tomografiilor computerizate toracice multi-detector efectuate în această situație. 83,8% dintre copiii la care tusea a persistat după antibioterapie aveau bronșiectazii, față de doar 25,0% dintre copiii a căror tuse s-a remis.

Cercetătorii australieni au analizat rezultatele tomografiilor computerizate toracice multi-detector efectuate la solicitarea medicilor pneumologi pentru a elucida cauza tusei productive cronice la copii și adolescenți. Au fost excluși din studiu copiii cu fibroză chistică, astm, bronșiectazii cunoscute și cei ale căror investigații au fost solicitate de specialiști în oncologie, chirurgie sau terapie intensivă.

Au fost incluși în studiu 144 de copii cu vârste cuprinse între trei luni și 17 ani, cu o vârstă medie de 12 ani, și cu o durată medie a tusei productive de 12 luni. Comorbiditățile înregistrate în rândul acestor copii includeau boala congenitală de inimă (n =11), bolile pulmonare cronice neonatale (n=5), dischinezia ciliară primară (n =4), fistula traheo-esofagiană preexistentă și traheostomia (n =1), paralizia cerebrală (n =5), bolile inflamatorii intestinale (n =1) și diverse sindroame genetice (n =7).

În cazul a 106 copii, s-au constatat aspecte sugestive pentru bronșiectazii la tomografiile computerizate toracice multi-detector. 129 dintre copiii incluși în studiu primiseră tratament antibiotic; s-a constatat că, dintre cei 105 copii la care tusea a persistat după antibioterapie cu durata de cel puțin patru săptămâni, 88 (83,8%) aveau bronșiectazii. Dimpotrivă, dintre cei 24 de copii a căror tuse s-a remis după administrarea de antibiotice, doar 6 (25,0%) au prezentat bronșiectazii (odds ratio ajustat - OR, 20,9).

Cercetătorii recomandă ca minorii a căror tuse productivă nu cedează după antibioterapia adecvată cu durata de patru săptămâni să fie îndrumați spre centrele de pneumologie cu profil pediatric și să se ia în considerație efectuarea unei tomografii computerizate toracice. Astfel, este posibilă depistarea posibilelor bronșiectazii și stabilirea conduitei terapeutică. Totuși, un răspuns clinic bun la antibioterapia de patru săptămâni nu exclude posibilitatea existenței bronșiectaziilor. Astfel, tomografia poate fi necesară în cazul în care tusea este recurentă sau dacă apar și alte simptome și semne sugestive pentru această patologie pulmonară.


Sursa: Archives of Disease in Childhood
http://adc.bmj.com/content/early/2014/02/12/archdischild-2013-304793