Masca nazală versus masca oronazală la pacienții care necesită CPAP


În cazul pacienților care au nevoie de ventilație cu presiune continuă pozitivă (CPAP), se obțin rezultate mai bune dacă se folosește o mască nazală, decât în cazul utilizării unei măști oronazale. Într-un studiu recent s-a constat că mai mulți pacienți ventilați prin intermediul măștii oronazale prezintă indice rezidual de apnee-hipopnee peste 10 pe oră, în comparație cu pacienții ventilați prin mască nazală. În plus, toți pacienții au înregistrat indice rezidual de apnee-hipopnee mai mare atunci când au utilizat masca oronazală, decât pe perioada utilizării măștii nazale.

Specialiștii de la Weill Cornell Medical College, New York, au investigat dacă prin trecerea de la o mască oronazală la o mască nazală, sau invers, se produce o schimbare în ceea ce privește evenimentele respiratorii reziduale. În acest scop au realizat un studiu încrucișat în care au fost incluși 21 de pacienți cu apnee obstructivă în somn moderată și severă, dintre care 14 au încheiat studiul.

S-a constatat că șapte pacienți ventilați prin intermediul măștii oronazale au avut indice rezidual de apnee-hipopnee (AHI) care a depășit 10 pe oră, în comparație cu un singur pacient ventilat prin mască nazală. În plus, toți cei 14 pacienți au înregistrat indice rezidual de apnee-hipopnee mai mare atunci când au utilizat masca oronazală, decât pe perioada utilizării măștii nazale, indiferent dacă titrarea CPAP inițială s-a făcut cu masca oronazală sau cu masca nazală. Utilizarea uneia dintre cele două tipuri de măști nu a influențat perioada medie de utilizare nocturnă a CPAP.

Specialiștii concluzionează că, atunci când se face trecerea de la o mască nazală la o mască oronazală, ar putea fi nevoie ca presiunea de ventilație să fie crescută, pentru a se menține tratamentul in parametri optimi.


Sursa: Sleep Medicine
http://www.sleep-journal.com/article/S1389-9457(14)00049-5/abstract