BREAKING NEWS: Studiul Turquoise II: pentru prima oară, pacienții cu ciroză hepatică infectați cu virusul C au o soluție terapeutică


Studiul Turquoise II a fost prezentat în premieră, de compania Abbvie, la Congresul Internațional al Ficatului, desfășurat în perioada 9-12 aprilie, la Londra.



Turquoise II este cel mai important studiu de faza III, care a evaluat eficiența și siguranța unui regim terapeutic fără interferon, cu administrare integral orală, în administrarea pentru 12 sau 24 de săptămâni, la pacienți cu ciroză hepatică, formă compensată, și infecție cu genotipul 1 al virusului hepatitic C. Acest grup de pacienți pune probleme deosebite din punct de vedere terapeutic.


În studiu au fost incluși atât pacienți naivi la tratament, cât și pacienți la care au eșuat terapiile cu interferon peghilat și ribavirină.


Rata SVR (răspunsul virusologic susținut) a fost de 91,8 (în cazul tratamentului pentru 12 săptămâni) și de 95,9 (pentru 24 de săptămâni de tratament), cifre similare cu acelea întâlnite în alte studii de faza III, cu același regim terapeutic Abbvie, dar la pacienți care nu prezentau ciroză hepatică.


Regimul 3D, cu administrare orală, fără interferon, constă în asocierea dintre:


  • inhibitorul de protează ABT-450/ritonavir
  • inhibitorul NS5A ABT-267
  • inhibitorul polimerazei non-nucleozidice ABT-333

Combinarea celor 3 mecanisme de acțiune diferite duce la întreruperea procesului de replicare a virusului hepatitic C, cu optimizarea ratei SVR (răspunsul virusologic susținut).


Reacțiile adverse, în studiul Turquoise II, au fost reduse: doar 1,9% dintre pacienții tratați timp de 12 săptămâni și 2,3% dintre cei tratați 24 de săptămâni au ieșit din studiu, din acest motiv.


La nivel global, aproximativ 160 de milioane de persoane au infecție cronică cu virusul hepatitic C. Programul multinațional Abbvie împotriva virusului hepatitei C este cel mai amplu program clinic de tratament integral oral, fără interferon, la pacienții cu genotip 1 (1a și 1b) aflat în derulare, în prezent. Genotipul 1 este cel mai prevalent la nivel mondial, subtipul 1a fiind dominant în SUA, iar subtipul 1b în Europa.