Cea de-a IX-a editie a Simpozionului "Academician Nicolae Cajal"


Fundatia “Academician Nicolae Cajal” impreuna cu Academia de Stiinte Medicale din Romania organizeaza cea de-aIX-a editie a Simpozionului “Academician Nicolae Cajal” in perioada 12 - 14 mai 2014 în Bucuresti (Hotel Novotel City Centre, Sala Paris). Anul acesta se implinesc 10 ani de la trecerea in eternitate a Academicianului Nicolae Cajal, ceea ce constituie inca un prilej de a omagia o personalitate de exceptie, cu o influenta covarsitoare asupra medicinei romanesti.

In acest an ne bucuram si de participarea deosebit de prestigioasa a Federatiei Europene a Academiilor de Medicina (FEAM) care isi organizeaza Conferinta de Primavara impreuna cu Simpozionul "Academician Nicolae Cajal". Temele abordate in cadrul Conferintei Federatiei Europene a Academiilor Medicale sunt:

  • "O singura sanatate" referindu-se la boli comune omului si animalelor si la metodele de preventie si tratament ale acestora. Tema este interesanta in mod particular pentru infectionisti, dar si pentru medici de alte specialitati, precum si pentru colegii nostri din medicina veterinara.
  • "Viitorul studiilor clinice si al cercetarii medicale in Europa" intereseaza pe toti cei care fac cercetare clinica, intr-un moment de schimbari legislative europene care implica apararea intereselor cercetarii.

Sesiunile deja traditionale organizate in cadrul Simpozionului Academician Nicolae Cajal sunt:

  • Sesiunea de onco-genomica, organizata impreuna cu Institutul Clinic Fundeni si Fundatia „Dan Setlacec” - reuneste cercetatori din Romania si din strainatate care, sub egida Academiei Romane de Stiinte Medicale, contureaza in ultimii ani o adevarata retea stiintifica internationala, din care face parte si Romania si ale carei rezultate au inceput sa se vada. Vor fi prezentate ultimele descoperiri in materie de studiu al genomului in cancerele digestive.
  • Sesiunea de Virusologie, organizata impreuna cu Institutul de Virusologie „St. S. Nicolau”, va dezbate teme si actualitati in terapiile antivirale, antitumorale si celulare, HIV, HPV si infectii hepatice.