Beneficiul administrării de antibiotice, neclar la copiii cu pneumonie determinată de Mycoplasma


Tratamentul cu antibiotice are beneficii minore, sau chiar absente, la copiii cu infecții ale tractului respirator inferior (ITRI) determinate de Mycoplasma pneumoniae. Aceasta este concluzia unei analizei a 9 studii observaționale și randomizate ce compară tratamentul cu antibiotice ce acțonează împotriva M. pneumoniae, cu placebo sau alte antibiotice în al căror spectru de acțiune nu intră acest agent patogen. Metaanaliza a 5 studii randomizate controlate sugerează un beneficiu terapeutic minor al tratamentului antibiotic cu o diferență de risc cumulată de doar 0,12 în favoarea tratamentului.

Tratamentul cu antibiotice are beneficii minore, sau chiar absente, la copiii cu infecții ale tractului respirator inferior (ITRI) dobândite în comunitate, determinate de Mycoplasma pneumoniae. Aceasta este concluzia unei metaanalize a studiilor observaționale și randomizate ce compară tratamentul cu macrolide, tetraciclină sau antibiotice din clasa chinolonelor, active împotriva M. pneumoniae, cu placebo sau alte antibiotice în al căror spectru de acțiune nu intră acest agent patogen, la copiii mai mici de 18 ani.

Cercetătorii au identificat 17 asemenea studii, care implicau 4294 de pacienți, dintre care au putut fi incluse în metaanaliză 9 studii (723 de pacienți). S-a constatat că majoritatea studiilor prospective nu au găsit niciun beneficiu clinic al administrării macrolidelor. Dintre cele 5 studii randomizate controlate luate în considerație, 4 nu au demonstrat un beneficiu al tratamentului împotriva M. pneumoniae. Totuși, metaanaliza celor 5 studii sugerează un beneficiu terapeutic minor al tratamentului antibiotic (diferența de risc cumulată de 0,12 în favoarea tratamentului), care se desprinde dintr-un singur studiu randomizat ce a examinat efectele tratamentului cu macrolide la copii cu ITR.

Cercetătorii concluzionează că, din studiul desfășurat, nu se poate demonstra eficiența tratamentului cu antibiotice active împotriva M. Pneumoniae, la această categorie de pacienți, și susțin necesitatea unor studii prospective de înaltă calitate științifică care să permită stabilirea unor concluzii valabile.


Sursa: Pediatrics
http://pediatrics.aappublications.org/content/133/6/1081.full