Sprijinul familial crește aderența la CPAP


Adulții cu apnee obstructivă de somn care sunt singuri sau care au relații de familie deficitare prezintă aderență scăzută la CPAP. Într-un studiu recent, care a inclus 253 de pacienți, persoanele căsătorite sau care au un partener de viață au înregistrat o aderență mai bună la CPAP după primele 3 luni de tratament decât cele singure. Scoruri mai ridicate reflectând calitatea relațiilor de familie au fost asociate, de asemenea, cu aderența mai bună la CPAP.

253 de pacienți (39% femei) cu apnee obstructivă de somn au fost interogați cu privire la starea civilă, iar calitatea relațiilor de familie a fost evaluată prin utilizarea unei subscale de funcționalitate generală, cu 12 elemente, a Chestionarului de Evaluare a Familiei. Aderența la tratament a fost măsurată în mod obiectiv, fiind definită ca numărul mediu de ore de utilizare a CPAP pe noapte.

După ajustarea pentru potențialii factori de confuzie, inclusiv vârsta, sexul, indicele de masă corporală, persoanele căsătorite sau care au un partener de viață au înregistrat o aderență mai bună la CPAP după primele 3 luni de tratament decât cele singure (p <0,01). Scoruri mai ridicate reflectând calitatea relațiilor de familie au fost asociate, de asemenea, cu aderența mai bună la CPAP (p <0,05). În afară de elementele familiale, un alt factor asociat cu o mai bună respectare a CPAP la 3 luni a fost vârsta înaintată (p <0,01).


Sursa: 28th Annual Meeting of the Associated Professional Sleep Societies
http://www.sleepmeeting.org/