Terapia orientată de analizele genomice se ascociază cu creșterea supraviețuirii


Față de abordarea clasică, ce constă în alegerea tratamentului antineoplazic pe baza histologiei tumorii, terapia orientată de caracteristicile genomice dă rezultate net superioare. În Lung Cancer Mutation Consortium, pacienții cu cancer pulmonar la care s-au identificat mutații și care au fost tratați cu terapie țintită, au înregistrat o valoare medie a supraviețuirii de 3,5 ani, față de 2,4 ani pentru pacienții care nu au beneficiat de terapie țintită și de 2,1 ani la pacienții fără mutații identificate.

Un studiu recent arată că, față de abordarea clasică, ce constă în alegerea tratamentului pentru cancerul pulmonar pe baza histologiei tumorii, terapia orientată de caracteristicile genomice dă rezultate mai bune. În Lung Cancer Mutation Consortium (LCMC), studiu desfășurat în 14 centre americane, implicând 1007 pacienți cu adenocarcinoame pulmonare metastatice, s-a constatat că pacienții care au primit terapie în funție de genotip au trăit cu un an mai mult decât ceilalți.


Pacienții incluși în studiu au fost testați pentru prezența a 10 mutații implicate în declanșarea neoplaziilor, agenții medicamentoși fiind selectați pe baza rezultatelor testelor genetice. O mutație genetică oncogenă a fost găsită la 466 (64%) dintre pacienții care au efectuat genotipare completă, cel mai frecvent fiind vorba de o mutație KRAS, la 182 de persoane (25%), urmată de o mutație activatoare a EGFR la 122 (17%) și rearanjamente ALK la 57 de persoane (8%). Mai puțin frecvente au fost alte modificări ale EGFR, la 29 de cazuri (4%), modificări în structura a două sau mai multe gene, la 24 de persoane (3%), ERBB2 (anterior HER2), la 19 persoane (3%), BRAF, la 16 (2%), PIK3CA, la 6 (<1%), amplificarea MET, la 5 (<1%), NRAS, la 5 (<1%) și MEK1, la 1 (<1%). Aceste rezultate au fost apoi utilizate pentru a ghida terapia țintită.


S-a constatat că, în rândul celor 938 de pacienți cu date adecvate, valoarea medie a supraviețuirii a fost de 2,7 ani. Pentru pacienții la care s-au identificat mutații și care au fost tratați cu terapie țintită, valoarea medie a supraviețuirii a fost de 3,5 ani, pentru pacienții cu mutații oncogene care nu au beneficiat de terapie țintită, valoarea medie a supraviețuirii a fost de 2,4 ani, iar pentru pacienții fără mutații identificate, valoarea medie a supraviețuirii a fost de 2,1 ani (p <0,001). Printre diferitele diferitele mutații oncogene identificate, cea mai îndelungată supraviețuire a fost înregistrată la pacienții cu tumori-ALK pozitive (4,3 ani).


Sursa: The Journal of the American Medical Association


http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleID=1872815