Nou regim terapeutic pentru tuberculoză


Un nou regim terapeutic pentru tuberculoză, cunoscut sub numele PaMZ, dă rezultate promițătoare, chiar și în infecția multidrog-rezistentă. După 8 săptămâni de tratament, culturile din spută s-au dovedit negative la mai mulți pacienți tratați cu PaMZ decât cu protocolul standard (71% versus 38%). În plus, timpul mediu până la prima cultură negativă a fost semnificativ mai scurt cu regimul de PaMZ decât cu protocolul standard (28 versus 35 de zile).

PaMZ, regim terapeutic nou pentru tuberculoză, cu administrare o dată pe zi pe cale orală, a dat rezultate promițătoare atât în formele de infecție sensibile la terapia clasică, cât și în tuberculoza multidrog-rezistentă. Studiul care aduce aceste rezultate optimiste s-a desfășurat în 8 locații din Africa de Sud și Tanzania, incluzând 181 de pacienți cu tuberculoză, dintre care aproximativ 20% erau coinfectați cu HIV. Obiectivul primar l-a reprezentat rata schimbare a numărului de unități formatoare de colonii pe culturile din spută, pe parcursul unei perioade de 8 săptămâni.

Pacienții sensibili la schema standard de tratament au fost randomizați la unul dintre cele două regimuri PaMZ sau protocolul standard, format din izoniazidă, rifampicină, pirazinamidă și etambutol. Regimul PaMZ a constat din moxifloxacină 400 mg și 1500 mg pirazinamidă, plus PA-824 100 mg sau PA-824 200 mg. Toți pacienții rezistenți la terapia standard au primit tratament PaMZ 200 mg.

S-a constatat că scăderea medie zilnică a numărului de unități formatoare de colonii a fost cea mai marcată în cazul regimului PaMZ de 200 mg (0,155), urmată de PaMZ 100 mg (0,133) și regimul standard (0,112). De asemenea, timpul mediu până la prima cultură negativă a fost semnificativ mai scurt cu regimul de PaMZ de 200 mg decât cu protocolul standard (28 versus 35 de zile). După 8 săptămâni de tratament, culturile din spută s-au dovedit negative pentru bacilul Koch la mai mulți pacienți tratați cu PaMZ decât cu protocolul standard (71% versus 38%).

Incidența evenimentelor adverse de gradul 3 și 4 a fost similară în toate grupurile de tratament.


Sursa: 20th International AIDS Conference

http://www.aids2014.org/