Cancerul pulmonar, depistat cu o sensibilitate de 100% prin două teste neinvazive


Combinarea a două teste non-invazive prmite detectarea unei game largi de tipuri de cancer pulmonar. Un test ce evaluează hipermetilarea ADN-ului în spută a fost asociat cu analiza aerului expirat cu dispozitivul eNose, demonstrând o sensibilitate de 100% pentru depistarea cancerului pulmonar la pacienții simptomatici. Printre cazurile detectate erau carcinoame cu celule scuamoase, adenocarcinoame, cancer pulmonar cu celule non-mici și carcinoame cu celule mici.

Prin combinarea a două teste non-invazive se poate detecta o gamă largă de forme de cancer pulmonar. Un test ce evaluează hipermetilarea ADN-ului în spută, atunci cînd a fost asociat cu analiza aerului expirat cu ajutorul dispozitivului eNose, a demonstrat o sensibilitate de 100% pentru depistarea cancerului pulmonar la pacienții simptomatici.

Cercetătorii au analizat probe de spută și aer expirat de la 20 de pacienți cu cancer pulmonar și 31 de subiecți de control cu boli pulmonare obstructive cronice (BPOC). Perioada medie de urmărire a fost de 12,5 luni pentru subiecții cu neoplasm pulmonar și de 19 luni pentru grupul de control.

Atât markerii hipermetilării ADN-ului în spută, cât și eNose au distins în mod independent pacienții cu cancer pulmonar. Atunci cînd s-a evaluat hipermetilarea cu ajutorul biomarkerilor RASSF1A și 3OST2, sensibilitatea a fost de 85%, cu o specificitate de 74%. De asemenea, eNose demonstrat o sensibilitate de 80% și o specificitate de 48% pentru depistarea cancerului pulmonar.

Prin combinarea testelor de hipermetilare RASSF1A și eNose, sensibilitatea diagnosticului de cancer a ajuns la 100%, cu o specificitate de 42%. Printre cazurile de cancer detectate erau carcinoame cu celule scuamoase, adenocarcinoame, cancer pulmonar cu celule non-mici și carcinoame cu celule mici.


Sursa: Journal of Clinical Pathology

http://jcp.bmj.com/content/67/8/707