Chimioterapia, administrată de la început, crește supraviețuirea bărbaților cu cancer de prostată metastazat


Persoanele nou diagnosticate cu cancer de prostatămetastatic, hormono-sensibil, care au primit chimioterapie de la început, împreunăcu hormonoterapia au trăit cu peste un an mai mult decât bărbații care au urmat tratamentul standard. Oamenii de științăcare au derulat studiul de faza 3 ce a condus la aceastăconcluzie, susțin cărezultatele dramatice pe care le-au obținut sunt în măsurăsăschimbe practicile standard.

Practica actuală pentru barbații nou diagnosticați cu cancer de prostată metastazat este de a se administra inițial terapia hormonală. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, tumorile devin rezistente la această formă de tratament și cancerul progresează. Doar în acest moment se inițiază chimioterapia.

Un nou studiu a testat ideea că administrarea timpurie a chimioterapiei, în același timp cu terapia hormonală, ar limita capacitatea tumorilor canceroase de a repara daunele celulare, întârziind apariția rezistenței. Studiul a fost inițiat în anul 2006 și a recrutat 790 de bărbați nou diagnosticați cu cancer de prostată metastatic, hormono-sensibil, în peste 340 de centre medicale. Pacienții au fost randomizați pentru a primi terapia hormonală singură sau în asociere sau cu chimioterapia (medicamentul utilizat a fost docetaxel) pe durata a 18 săptămâni.

În grupul care a primit numai terapia hormonală, 124 de pacienți au primit și chimioterapie, atunci când cancerul s-a agravat. În grupul care a primit terapie hormonală plus chimioterapie, 45 de pacienți, a căror boală a progresat, au primit chimioterapie suplimentară. Pe parsursul unui interval mediu de urmarire de 29 de luni, au decedat 136 de pacienți din grupul care a primit numai terapie hormonală, în timp ce 101 au murit în grupul care a primit atât terapie hormonală, cât și chimioterapie. Acest lucru este echivalent cu o supraviețuire medie generală de 57,6 luni pentru cei care au primit chimioterapie anterior, comparativ cu 44 de luni pentru cei care au primit mai târziu, constatându-se o prelungire a supraviețuirii cu peste un an.

Beneficiul a fost chiar mai mare în cazul în care cancerul s-a extins la organele majore sau oase. Bărbații cu o asemenea extindere a bolii care au primit chimioterapie în același timp cu terapia hormonală au avut o valoare medie a supraviețuirii de 49,2 luni, comparativ cu 32,2 luni în grupul care a primit chimioterapia mai târziu - o diferență de 17 luni.

Oamenii de stiinta care au derulat studiul de faza 3 finanțat de Institutul National de Cancer spun că rezultatele dramatice sunt susceptibile de a schimba practicile standard.


Sursa: ASCO
http://abstsearch.asco.org/index_wait.html