Programe individualizate de tratament pentru cancerul de prostată, bazate pe secvențierea ARN


Cercetătorii de la Vancouver Coastal Health Research Institute au efectuat o serie de analize genomice, inclusiv secvențierea ARN-ului în tumorile de prostatăde la 25 de pacienți, corelând rezultatele acestor analize cu rezultatele tratamentului antineoplazic. Astfel, a existat posibilitatea săse identifice acele perturbări ale secvențelor de ARN asociate cu un răspuns favorabil la diferite terapii. În anumite grupuri, a existat o asemănare în ceea ce privește tipul de gene și căi perturbate în cazul tumorilor. Acest lucru pare săindice un mecanism ce stăla baza producerii cancerului, care ar putea fi exploatat pentru a crea noi tratamente.

Moleculele de ARN coordonează producerea de proteine în interiorul celulelor, astfel încât secvențele de ARN arată modul în care se comportă celulele tumorale. Astfel, secvențierea ARN-ului i-ar putea ajuta pe doctori să anticipeze modul în care tumorile maligne prostatice vor răspunde la tratament.

Cercetătorii de la Vancouver Coastal Health Research Institute au efectuat o serie de analize genomice, inclusiv secvențierea ARN-ului în tumorile de prostată de la 25 de pacienți, corelând rezultatele acestor analize cu rezultatele tratamentului antineoplazic. Analizele genomice au fost corelate cu informații detaliate colectate din urmărirea fiecăruia dintre pacienți. Astfel, a existat posibilitatea să se identifice acele perturbări ale secvențelor de ARN ce au fost asociate cu un răspuns favorabil la diferite terapii. În anumite grupuri, a existat o asemănare în ceea ce privește tipul de gene și căi perturbate în cazul tumorilor. Acest lucru pare să indice un mecanism ce stă la baza producerii cancerlui, care ar putea fi exploatat pentru a crea noi tratamente.

Autorii studiului se declară surprinși de numărul mare de diferențele genomice constatate între pacienți. Această complexitate ar putea explica de ce aceștia răspund diferit la tratament și de ce unele tumori cresc mai repede decât altele. Autorii concluzionează că, cu cât înțelegem mai bine variabilitatea de la o tumoare la alta, ne apropiem de conceperea unui tratament proiectat, în cazul fiecărui pacient, special pentru propria lui tumoare. Pentru că ARN tumoral evidențiază schimbările în timp real cauzate de tratament, acesta ar putea fi un instrument util pentru a facilita diagnosticul și a indica tratamentul care va aduce beneficii maxime în cazul unui anumit individ.


Sursa: Genome Biology

http://genomebiology.com/2014/15/8/426/abstract