Bărbații care dispun de puține informații despre cancerul de prostată au dificultați în a lua decizii terapeutice


Cercetatorii de la UCLA au descoperit că barbații care nu sunt bine educați cu privire la boala lor găsesc mult mai dificilăluarea deciziilor de tratament, situație denumită conflict de decizie, care ar putea avea un impact negativ asupra calității îngrijirii acestora și asupra rezultatelor pe termen lung. Dimpotrivă, pacienții bine informați, nu doar că înregistrează reducerea conflictului decizional, dar se simt confortabil cu decizia lor, pe care o regretă mai rar și, în general, prezintă rezultate mai bune.

Echipa de cercetare de la UCLA a inclus 70 de persoane, cu vârsta medie de 63 de ani, nou diagnosticate cu cancer de prostată localizat, într-un studiu randomizat de testare a unui instrument de luare a deciziilor. Ei au colectat date demografice și clinice, cum ar fi vârsta, rasa, educația, comorbiditățile, stututul social, prezența disfuncțiilor urinare și sexuale și cunoștințele lor despre cancerul de prostată. Cercetătorii au stat de vorbă cu aceste persoane după ce au primit diagnosticul de cancer, dar înainte de a se consulta cu un medic.

S-a constatat că un nivel scăzut de cunoștințe pe tema cancerului de prostată a fost asociată cu dificultate în luarea deciziilor de tratament, situație denumită conflict de decizie și incertitudine mai mare cu privire la tratamentul pe care să-l aleagă. Nivelurile scăzute ale cunoștințelor despre cancerul de prostată, au fost asociate, de asemenea, cu perceperea unei eficacități mai mici a tratamentului, deci cu mai puțină încredere că tratamentul va fi eficient.

Dimpotrivă, pacienții bine informați nu doar că înregistrează o frecvență redusă a conflictului decizional, dar se simt confortabil cu decizia lor, pe care o regretă mai rar și, în general, prezintă rezultate mai bune.

Autorii studiului concluzionează că medicii ar trebui să petreacă mai mult timp cu pacienții lor, mai ales atunci când se află în fața unei decizii importante. Medicii ar putea, de asemenea, să le ofere pacienților informații despre cancerul de prostată, astfel încât să crească nivelul de cunoștințe al acestora cu privire la boala de care suferă.


Sursa: UCLA
http://urology.ucla.edu/