Prof. univ. dr. Maria Moţa, aleasă membru în Consiliul Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului


Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. univ. dr. Maria Moţa, a primit una dintre cele mai importante confirmări ale activităţii sale profesionale din partea Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului (European Association for the Study of Diabetes - EASD). Prof. univ. dr. Maria Moța a fost aleasă membru în Consiliul asociaţiei profesionale europene, cu ocazia celei de-a 50 - a ediţii a Adunării Generale a EASD, desfăşurată anul acesta, la Viena, la mijlocul lunii septembrie.

Prof Dr Maria Mota

Prof. univ. dr. Maria Moța a fost nominalizată pentru funcția de membru în Consiliul EASD în urmă cu câteva luni, iar alegerea sa reprezintă o recunoaştere a devotamentului şi implicării sale în lupta împotriva diabetului zaharat. De asemenea, este şi o dovadă de apreciere a implicării sale în dezvoltarea cercetării fundamentale a diabetului zaharat, precum şi în creşterea nivelului de conştientizare asupra severităţii şi impactului acestei patologii.

Alegerea mea ca membru în Consiliul EASD este o onoare, dar și o mare responsabilitate. Diabetul zaharat continuă să fie o problemă la nivel mondial şi consider că munca în echipă şi colaborarea transfrontalieră se numără printre priorităţile actuale în managementul eficient al acestei afecţiuni. Drept urmare, voi promova în continuare importanţa schimbului de idei între medicii diabetologi pentru reducerea incidenţei şi prevalenţei patologiei metabolico-nutriţionale. În această calitate voi continua efortul de a lupta cu toate mijloacele împotriva diabetului, luptând, în primul rând pentru conştientizarea publicului larg dar şi a oficialităţilor politico-administrative asupra creşterii epidemice a acestei patologii, dar şi asupra riscului indus de diabet”, a declarat prof. univ. dr. Maria Moța, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Prof. univ. dr. Maria Moţa este una dintre personalităţile marcante ale diabetologiei româneşti. S-a angajat încă de la începutul carierei sale de medic în lupta împotriva acestei maladii care afectează milioane de oameni la nivel mondial, iar din 2012, de când a preluat conducerea Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, s-a implicat activ în îmbunătăţirea nivelului educaţiei medicale continue în rândul medicilor şi asistenţilor medicali implicaţi în managementul diabetului zaharat, spre beneficiul persoanelor cu această afecţiune. Unul dintre proiectele coordonate de prof. dr. Maria Moţa ca preşedinte al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice este Campania Naţională „Controlează-ţi Diabetul”, care urmăreşte informarea şi educarea publicului larg cu privire la importanţa prevenţiei şi controlului eficient al acestei afecţiuni, precum și îmbunătaţirea stilului de viaţă al persoanelor cu diabet zaharat. De asemenea, campania vizează implicarea specialiștilor, autorităţilor și a mass-mediei în propagarea mesajului de alarmă cu privire la incidenţa și prevalența crescută a diabetului zaharat în România.