Sfatul părintelui PSA, prof. dr. Richard Ablin, către medicii români: “Folosiți cu grijă testul PSA. Screening-ul PSA este un dezastru pentru sănătatea publică”


Centrul pentru Inovație în Medicină a organizat, marți 14 octombrie 2014, conferința inaugurală “Inovația în Patologia Prostatei”, invitatul principal fiind profesorul american Richard J. Ablin, descoperitorul antigenului prostatic specific (PSA).

La eveniment au luat parte 70 de experți în diverse domenii implicate în managementul bolilor prostatei: medici urologi, medici oncologi, radioterapeuți, specialiști în politici de sănătate, sănătate publică, health economics, comunicare medicală și experți în tehnologia informației, precum și reprezentanți ai pacienților și ai societății civile.

Acad. Prof. Dr. Ioanel Sinescu, președinte al Asociației Române de Urologie, a declarat în deschiderea evenimentului: „Antigenul specific prostatic (PSA) rămâne cel mai valoros marker serologic în patologia urologică şi utilizarea lui ne este la îndemână pentru toată populaţia masculină trecută de 50 de ani”.

Descoperirea PSA, la începutul anilor ’70, de către profesorul Richard Ablin, a fost urmată de dezvoltarea testului pentru determinarea PSA, aprobat în 1986 de FDA pentru urmărirea post-operatorie a pacienților cu cancer de prostată, dar și în 1994 pentru diagnosticarea precoce a cancerului de prostată.

Profesorul Richard Ablin lucrează la Departamentul de Patologie al Colegiului de Medicină din cadrul Universităţii Arizona, Centrul pentru Cancer Arizona.

Dr Marius Geanta, Prof dr Richard Ablin, Acad Prof Dr Ioanel Sinescu

“Pe de o parte consider că descoperirea testului pentru determinarea PSA a fost extrem de utilă. Însă, pe de altă parte a creat multe probleme, deoarece acest test este greu de folosit”, a afirmat profesorul Richard Ablin.

”Testul PSA este foarte util odată ce o persoană cu cancer de prostată a fost tratată, chirurgical sau cu radioterapie, când nivelul PSA ar trebui să fie aproape de zero. Apoi, dacă valoarea PSA începe să crească, este o sugestie a faptului ca probabil nu tot cancerul a fost îndepărtat sau în momentul diagnosticului și alegerii tratamentului existau micrometastaze dincolo de pragul de detecție. Acest test este foarte util practicii urologice și, în același timp, este un exemplu despre modul în care un biomarker poate fi folosit”, a explicat profesorul.

“Pe altă parte, cred că testarea și screeningul PSA sunt utilizate excesiv. În SUA, cheltuim anual 3 miliarde de dolari pentru un screening care poate fi considerat un dezastru pentru sănătatea publică. PSA nu este un marker al cancerului de prostată, ci al prostatei. PSA crește în hipertrofia benignă de prostată, în prostatite, în cancer sau chiar după un tușeu rectal recent efectuat. PSA deci nu este specific pentru cancerul de prostată, nu are un nivel diagnostic și de aceea consider că testarea PSA trebuie făcută cu foarte mare atenție”, a declarat Prof. Ablin, care a recomandat efectuarea testului PSA la bărbații cu vârsta de peste 45 de ani, care un frate sau tatăl suferinzi de cancer de prostată, și nu la toți bărbații.

În cadrul Conferinței, dr. Marius Geantă. Co-Fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină, a anunțat lansarea primului program-pilot de medicină participativă pentru pacienții cu cancer de prostată în stadii avansate, din România.

La dezbatere au mai luat cuvantul dr. Bogdan Hăineală și dr. Robert Stoica (ambii de la Institutul Clinic Fundeni), dr. Alexandru Grigorescu (de la Institutul Oncologic București), dr. Ovidiu Codreanu și dr. Daniel Rădăvoi (ambii de la Spitalul T. Burghele, București).

Parteneri științifici ai evenimentului au fost Societatea Națională de Oncologie Medicală din România și Asociația Română de Urologie.

Partener triple helix: GSK
Partener double helix: Astellas, Janssen, Sanofi