Pfizer și Merck & Co.: Xalkori în combinaţie cu pembrolizumab în cancerul pulmonar


Pfizer şi Merck & Co. au anunţat recent un parteneriat destinat investigării combinaţiei dintre medicamentele Xalkori (crizotinib) şi pembrolizumab în cadrul unui studiu de fază Ib la pacienţii cu NSCLC ALK-pozitiv, în forme avansate sau metastatice.

Mace Rothenberg, director medical pentru Pfizer Oncology, a afirmat că „înţelegerea efectelor combinării „celor două medicamente” este vitală dacă dorim să continuăm să progresăm în asistenţa pacienţilor cu cancer pulmonar”. Studiul, care va fi coordonat de Pfizer, este aşteptat să înceapă anul următor.


Produsul  Xalkori, al Pfizer, a obţinut aprobarea completă a FDA în 2013 pentru tratamentul pacienţilor cu NSCLC metastatic cu tumori ALK pozitive, în timp ce inhibitorul kinazic este în prezent aprobat într-un număr de ţări printre care se numără cele din UE, Australia, Canada, China, Japonia şi Coreea de Sud. Anticorpul experimental anti-PD-1, pembrolizumab, produs de Merck, cunoscut şi ca MK-3475, este studiat în prezent în peste 30 de tipuri de cancere, ca monoterapie şi în combinaţie.


Cele două companii anunţaseră anterior planuri de evaluare a siguranţei şi eficienţei pembrolizumab în combinaţie cu inhibitorul kinazic Inlyta (axitinib) al Pfizer la pacienţii cu carcinom cu celule renale. Separat, pembrolizumab plus agentul experimental imuno-oncologic al Pfizer care ţinteşte receptorul 4-1BB al PF-05082566 va fi studiat în multiple centre oncologice. Producătorii farmaceutici au indicat faptul că aceste studii sunt planificiate a începe ulterior în cursul acestui an.


Sursa:

Pfizer, Merck & Co. join forces to study Xalkori, pembrolizumab combination in lung cancer. The Wall Street Journal, Yahoo!News, StreetInsider, Investor's Business Daily, MarketWatch