Țigările cu mentol, chiar mai periculoase decât cele obișnuite


Țigările mentolate nu doar că nu sunt mai sigure pentru sănătate, dar ar putea să ducă chiar la probleme pulmonare mai severe, sugerează un nou studiu, ce a inclus aproape 6000 de fumători. S-a constatat că cei care fumau țigări mentolate au ajuns mai frecvent la camera de gardă, au înregistrat un număr mai mare de spitalizări și au fost tratați mai des pentru exacerbări severe(0,22 pe an, față de 0,18 pe an), comparativ cu persoanele care fumau țigări obișnuite.

Țigările mentolate nu doar că nu sunt mai sigure pentru sănătate, dar ar putea să ducă chiar la probleme pulmonare mai severe, sugerează un nou studiu. Cecetătorii au comparat 3758 de fumători de țigări mentolate cu 1941 de fumători de țigări obișnuite, cu vârste cuprinse între 45 și 80 de ani, care fumau cel puțin 10 de pachete de țigări pe an. Fumătorii de țigări mentolate aveau vârste ușor mai tinere și aveau o prevalență mai mare a sexului feminin. Mai puțini fumători de țigări mentolate erau diagnosticați cu BPOC, aveau tuse cronică sau producție crescută de spută și era mai puțin probabil să folosească medicamente active pe tractul respirator.

În cele două grupuri s-au înregistrat frecvențe similare ale exacerbărilor BPOC în timpul unei perioade medii de urmărire de 18 luni. Totuși, fumătorii de țigări mentolate au prezentat mai frecvent exacerbări severe (0,22 pe an, față de 0,18 pe an în rândul fumătorilor de țigări obișnuite), aveau mai des dispnee și au obținut rezultate mai slabe la testul de mers de șase minute. De asemenea, aceștia au ajuns mai frecvent la camera de gardă, au înregistrat un număr mai mare de spitalizări și au fost tratați mai des pentru exacerbări severe, comparativ cu persoanele care fumau țigări obișnuite.
Analiza multivariată nu a arătat diferențe semnificative între fumători în ceea ce privește funcția pulmonară, capacitatea de exercițiu, sau problemele respiratorii. A fost demonstrat, totuși, un risc cu 29% mai mare de exacerbări severe ale bolii pulmonare pentru fumătorii de țigări mentolate.
Cercetătorii cred că mentolul ar putea avea un efect anestezic asupra căilor respiratorii, atenuând simptomele și întârziind diagnosticarea bolii pulmonare până când aceasta se agravează.


Sursa: Respirology
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/resp.12421/abstract