Eficienţă sporită în diagnosticarea bolnavilor de cancer în România.


Institutul Naţional de Patologie “Victor Babeş”- unde Acad. Laurenţiu M. Popescu a descoperit Telocitele, “cheia regenerării mai multor organe”, a fost prima instituţie inclusă în campania "Yes, we care", lansată de Reprezentanța Comisiei Europene în România alături de Președinția Italiană a Consiliului Uniunii Europene. Campania urmărește familiarizarea ambasadorilor statelor membre UE la București cu proiectele finanțate din fonduri europene.

Prima acțiune desfășurată sub egida campaniei "Yes, we care" a avutca temă cercetarea de vârf, iar prima vizită oficială a fost efectuată astăzi la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare “Victor Babeş”, proiectul vizat fiind PersoTHER- proiect de cercetare în domeniul luptei împotriva cancerului. Alături de ambasadorii în România a 15 state membre UE  s-au aflat  șeful Reprezentanței Comisiei Europene, dna Angela Filote, dar şi ministrul Cercetării, Mihnea Costoiu, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, George Ciamba, rectorul UMF Carol Davila Bucureşti, Acad.I.Sinescu şi directorul general al Institutului “Victor Babeş”, Acad. Laurentiu M. Popescu.

Este remarcabil faptul că, primul Institut de Cercetare Ştiinţifică din România, Institutul Naţional Victor Babeş se află în topul centrelor de profil atât din ţară, cât şi în Europa, iar proiectele ce s-au realizat sau se află în derulare aici sunt o dovadă în plus a valorii şi importanţei de care se bucură şi astăzi acest Institut” a declarat directorul general al Institutului “Victor Babeş”, Acad. Laurentiu M. Popescu.

În ceea ce priveşte proiectul PersoTher, acesta s-a axat pe implementarea testărilor moleculare tisulare pentru cancer în România, cât şi pe  cercetarea de înalt nivel orientată spre oncologia personalizată. Mai exact, prin acest proiect, derulat pe parcursul a 36 de luni,  s-a reuşit creşterea eficienţei şi preciziei în diagnosticarea bolnavilor de cancer în România. “Analiza biopsiilor cu metode moderne de imunofenotipare şi biologie moleculară, permite nu numai o precizare mai exactă a evoluţiei tumorilor, dar şi tipul de tratament optim pentru fiecare tip de tumoră. Perspectivele terapiei personalizate (obiectul de studiu al Proiectului PersoTHER) depind în primul rând de o analiză de laborator riguroasă, realizată cu ajutorul unei aparaturi dedicate şi de adaptarea unor tehnici de analiză genică, acestea fiind aplicate cu succes pentru prima oară în România” a declarat conducătorul acestui amplu proiect, prof. G.Bussolati. Acesta a adăugat că “posibilitatea analizei personalizate a tumorilor în România permite astfel implementarea unor terapii selective eficiente la nivelul celor practicate în statele Uniunii Europene”. Proiectul PersoTher, demarat în 2010 şi finalizat în 2013, a fost finanţat prin Axa Prioritară 2, valoarea totală ridicându-se la 5.416.950 lei, din care fonduri nerambursabile, 4.669.067,73 lei.

Cu acest prilej au fost oferite şi informaţii despre un nou proiect de amploare pentru cercetarea de vârf “Modernizarea infrastructurii INCD Victor Babeş pentru cercetarea avansată în medicina celulară şi moleculară-CAMED”, proiect în valoare totală de 43, 221 milioane de lei, din care 35 milioane de lei reprezentând finanţare nerambursabilă. Proiectul este finanţat din fonduri structurale prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice”.

În afară de cooperarea internaţională directă, cercetarea Telocitelor a primit recent un sprijin real din partea Ministerului Cercetării şi prin Modernizarea infrastructurii INCD Victor Babeş pentru cercetarea avansată în medicina celulară şi moleculară, fapt ce deschide noi perspective atît pentru studiul Telocitelor, cît şi pentru alte domenii de activitate medicală” a ţinut să sublinieze Acad. Laurentiu M. Popescu.

În acest moment, INCD “Victor Babeş” este cel mai titrat institut de cercetare din România, înfiinţat în urmă cu 126 de ani, cu o tradiţie în cercetarea de vârf, atât în ţară cât şi în străinătate.

În prezent, Telocitele sunt recunoscute în mai mult de 40 de laboratoare de pe cele 5 continente. Cele mai active ţări în cercetarea Telocitelor sunt: China, Germania, Belgia, Italia, SUA. De altfel,  în laboratoarele din Guangzhou-China-acolo unde a fost şi echipa de cercetatori români- a fost  realizat primul transplant cu Telocite pe şoareci. „Am putea spune că, în ultima perioadă, unul dintre cei  mai importanţi  paşi  făcuţi  în studiul Telocitelor este reprezentat de descoperirea acestor celule în ficatul uman şi rolul lor în regenerarea hepatică, în contextul în care, ficatul este singurul organ din corpul uman care se regenerează cu adevărat” a declarat acad. Laurentiu M. Popescu. În ceea ce priveşte infarctul de miocard, afecţiune majoră a cazurilor de deces din întreaga lume s-a demonstrat recent că Telocitele joacă un rol important în regenerarea muşchiului cardiac după infarct.