Legătura dintre severitatea astmului și riscul cardiovascular


Riscul de boli cardiovasculare este mai mare la pacienții cu astm sever și care utilizează cronic corticosteroizi pe cale orală. Această concluzie se desprinde dintr-o analiză a datelor de la aproape 3000 de pacienți cu astm alergic persistent moderat până la sever din studiului EXCELS. Raportul de risc a fost de 2,4 pentru pacienții cu astm sever, în comparație cei cu astm moderat. În plus, riscul unui eveniment cardiovascular sau cerebrovascular a fost de peste 2 ori mai mare la pacienții care primeau cronic corticosteroizi pe cale orală, comparativ cu cei care foloseau corticosteroizi periodic.

EXCELS (Evaluating Clinical Effectiveness and Long-Term Safety in Patients With Moderate to Severe Asthma) este un studiu observațional prospectiv de cohortă cu durata de 5 ani, în care au fost incluși aproape 8000 de pacienți cu astm alergic persistent moderat până la sever, care au primit sau nu omalizumab. O revizuire de siguranță a studiului emisă la începutul acestui an de către Food and Drug Administration avertizează că administrarea de omalizumab implică un risc ușor crescut pentru infarct miocardic și accident vascular cerebral ischemic tranzitor. Într-un studiu recent, cercetătorii au analizat cei 2829 de pacienți din grupul placebo, care nu au fost tratați cu omalizumab. La acești pacienți, scorul de severitate a astmului a variat între 0 și 28, pe baza acestuia pacienții fiind împărțiți în trei categorii: scor cuprins între 0-8, 9-12, respectiv peste 13.

Cercetătorii au constatat că scorul de severitate a astmului s-a corelat semnificativ cu riscul de evenimente cardiovasculare și cerebrovasculare. Raportul de risc (HR) a fost de 2,4 (p =0,02) pentru pacienții cu un scor cuprins între 9 și 12, în comparație cei care aveau scorul de la 0 la 8. Pentru pacienții cu un scor de 13 sau mai mult, HR a fost, de asemenea, de 2,4 (P =0,03). Riscul de evenimente cardiovasculare sau cerebrovasculare a fost de peste 2 ori mai mare la pacienții care primeau cronic corticosteroizi pe cale orală, comparativ cu cei care foloseau corticosteroizi periodic (HR, 2,4, p =0,03).
Cele trei mecanisme prin care gravitatea astmului influențează riscul de evenimente cardiovasculare sunt, conform autorilor studiului, căile inflamatorii sau alergice responsabile de astm, efectele secundare ale medicamentelor administrate, în special corticosteroizi pe cale sistemică, și comorbiditățile, inclusiv obezitatea, sindromul metabolic, diabetul și hipertensiunea. Autorii susțin că, chiar și după ajustarea pentru aceste elemente, asocierea între severitatea astmului și evenimentele cardiovasculare și cerebrovasculare s-a menținut, sugerând existența unor căi directe de cauzalitate.


Sursa: Colegiul American de alergii, astm bronsic si Imunologie
http://acaai.org/