Test respirator care diagnostichează pneumonia fungică


O semnătură chimică a infecției cu Aspergillus fumigatus poate fi detectată în respirația pacienților, potrivit unui studiu recent. Patru compuși chimici au fost găsiți în respirația pacienților cu aspergiloză invazivă, dar nu și la ceilalți pacienți, pe  baza cărora s-au putut identifica persoanele cu infecție și colonizare cu aspergilis cu o sensibilitate de 94% și o specificitate de 93%. Rezultatele dovedesc că detectarea directă a metaboliților fungici exogeni în respirație poate fi o abordare nouă, neinvazivă, patogen-specifică pentru identificarea exactă a cauzei microbiene a unei pneumonii.

Infecțiile fungice, inclusiv aspergiloza, apar frecvent la pacienții supuși transplantului de celule stem, transplantului de organe, sau care au cancere hematologice. Rata de mortalitate pentru aspergiloza invazivă depășește 25%, iar testele de diagnostic sunt invazive, incluzând biopsia pulmonară. În aceste condiții, într-un studiu american au fost incluși 64 de pacienți care erau suspectați de aspergiloză invazivă. Prim metodele de diagnostic clasice, la 34 dintre acești pacienți s-a pus diagnosticul de aspergiloza invazivă certă sau probabilă, în 10 cazuri agentul cauzator a fost un alt fung, iar la 20 cauza pneumoniei a rămas necunoscută. Toți cei 64 de pacienți au fost supuși unui test respirator, care a constat în 4 minute de respirație într-un aparat de eșantionare a aerului, test care a fost bine tolerat chiar și de pacienții dispneici sau care necesitau administrare de oxigen. În același timp, anchetatorii au luat probe din aerul ambiant din camera pacientului.

Patru compuși chimici au fost găsiți în respirația pacienților cu aspergiloză invazivă, dar nu și la ceilalți pacienți. Acestea au inclus două seschiterpene care au fost observate în testele in vitro ca fiind specifice pentru A. fumigatus. Semnătura formată din cei patru compuși i-a identificat corect pe toți pacienții cu aspergiloză invazivă dovedită (din ale căror probe a crescut A fumigatus în cultură), pe toți pacienții cu aspergiloză probabilă (pe baza pe testelor pozitive pentru galactomannan) și aproape toți pacienți pe ale căror culturi din tractul respirator a crescut A fumigatus. Sensibilitatea testului a fost de 94% (interval de încredere 95%, 81% - 98%), iar specificitatea a fost de 93% (interval de încredere 95%, 79% - 98%).

Autorii susțin că detectarea directă a metaboliților fungici exogeni în respirație poate fi o abordare nouă, neinvazivă, patogen-specifică pentru identificarea exactă a cauzei microbiene a unei pneumonii. Cercetările viitoare ar trebui să se concentreze pe găsirea unei relații între semnătura chimică a respirației și importanța leziunilor și distingerea infecției de colonizarea cronică.


Sursa: Clinic de Boli Infectioase

http://cid.oxfordjournals.org/content/early/2014/10/20/cid.ciu725.abstract