Folosirea proteinei C reactive ca biomarker ar putea reduce utilizarea antibioticelor


Cercetătorii din Danemarca raportează că, folosind valorile proteinei C reactive ca marker de inflamație sistemică, se pot tria pacienții care trebuie să primească tratament antibiotic pentru infecții respiratorii acute. Rezultatele unei analize sistematice a șase studii, pe mai mult de 3000 de pacienți, au arătat că testarea PCR a redus numărul de prescripții de antibiotice cu 22%. Nu au existat diferențe semnificative în ceea ce privește recuperarea clinică, necesitatea unor alte consultații medicale în termen de 28 de zile, numărul de pacienți mulțumiți, nici cazuri de deces sau complicații grave.

Mai mulți biomarkeri, inclusiv proteina C reactivă (PCR), numărul de leucocite și procalcitonina, au fost propuși ca indicatori de infecție gravă, la pacienții cu simptome de infecții respiratorii acute. Cercetătorii din Danemarca au examinat date cu privire la utilitatea PCR, într-o analiză sistematică a șase studii pe 3284 de participanți cu infecții respiratorii acute, în evidența centrelor de îngrijire primară.

Rezultatele cumulate ale studiilor au arătat că testarea PCR a redus numărul de prescripții de antibiotice pentru infecții respiratorii acute cu 22%, comparativ cu îngrijirea standard. Comparând grupul în care s-a testat PCR și grupul standard, nu au existat diferențe semnificative în ceea ce privește recuperarea clinică, necesitatea unor alte consultații medicale în termen de 28 de zile, numărul de pacienți cu o îmbunătățire clinică substanțială în 28 de zile de urmărire, sau numărul de pacienți mulțumiți. S-au înregistrat mai multe spitalizări din grupul în care s-a dozat PCR decât în grupul de îngrijire standard, dar diferența și-a pierdut semnificația statistică după ajustarea pentru design-ul studiului. Nu au existat decese sau complicații grave, în niciunul dintre grupuri.

Autorii concluzionează că, deși testarea PCR nu este un marker de diagnostic, aceasta poate fi considerată un marker de prognostic. În cazul în care medicul, după finalizarea anamnezei și examenului obiectiv nu este sigur dacă tratamentul antibiotic este necesar, un test PCR ar putea să ghideze conduita terapeutică. Dacă durata simptomelor depășește 24 de ore, iar nivelul de PCR este sub 20 mg/l, nu se poate aștepta niciun beneficiu de pe urma tratamentului antibiotic. Însă, în cazul în care acest nivel este ridicat, crește atât riscul unei infecții grave, cât și probabilitatea unui beneficiu al antibioticelor, concluzionează autorii.


Sursa: Biblioteca Cochrane

http://www.thecochranelibrary.com/view/0/index.html