Proteina SPLUNC1 se leagă de surfactant contribuind la combaterea infecțiilor pulmonare


Oamenii de știință au făcut un pas important spre o nouă clasă de antibiotice care vizează combaterea infecțiilor pulmonare. Aceștia au descoperit că o proteină care se găsește în căile aeriene mari, denumită SPLUNC1, se leagă de lipide critice pentru apărarea împotriva infecțiilor bacteriene și virale, precum și pentru menținerea țesutului pulmonar flexibil și hidratat. SPLUNC1 ar putea deveni o opțiune terapeutică în combaterea infecțiilor bacteriene și virale ale căilor respiratorii.

Cercetătorii au supraexprimat și apoi au cristalizat o proteină care se găsește în căile aeriene mari, denumită SPLUNC1, structura moleculară tridimensională a acesteia fiind determinată prin cristalografie cu raze X. Apoi, a fost comparată structura sa cu cea a unei proteine antibacteriene omoloage, numită "proteina bactericidă de creștere a permeabilității" (BPI). Cercetătorii au descoperit o diferență importantă a încărcăturii de suprafață între SPLUNC1 și BPI, sugerând că cele două proteine au liganzi lipidici diferiți. În cele din urmă, s-a constatat că un ligand lipidic, dipalmitoil-fosfatidilcolina, sau DPPC, se leagă specific de SPLUNC1. DPPC este, de fapt, surfactantul pulmonar, care are rolul de a menține căile respiratorii deschise. Această descoperire aruncă o lumină nouă asupra modului în care funcținează SPLUNC1 în căile respiratorii umane, permițând o mai bună înțelegere a proprietăților și a potențialului acesteia.

Cercetătorii speră că elucidarea mecanismelor și interacțiunilor dintre diferitele elemente ale surfactantului pulmonar va reprezenta un pas important spre dezvoltarea de noi tratamente. SPLUNC1 ar putea deveni o opțiune terapeutică promițătoare pentru combaterea infecțiilor bacteriene și virale ale căilor respiratorii, în special pentru pacienții cu astm bronșic și BPOC care prezintă o vulnerabilitate deosebită în fața acestor afecțiuni.


Sursa: The Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology
http://www.fasebj.org/content/28/12/5349.abstract