CHMP recomanda aprobarea in Uniunea Europeana pentru Avastin, in combinatie cu chimioterapia, in cancerul de col uterin in stadiu avansat


Avastin in combinatie cu chimioterapia este primul tratament in cancerul de col uterin in stadiu avansat, care poate prelungi  viata pacientelor cu aproape un deceniu.

Comitetul Uniunii Europene pentru Produse Medicamentoase de Uz Uman (CHMP) recomanda Comisiei Europene aprobarea utilizarii Avastin (bevacizumab) in asociere cu chimioterapia clasica, in tratamentul pacientelor cu cancer de col uterin  persistent, recurent si metastatic. (1) Cancerul de col uterin  este diagnosticat mai ales in randul femeilor tinere, cu varste intre 35 si 44 de ani. In fiecare an, doar in Uniunea Europeana, peste 30.000 de femei sunt diagnosticate cu aceasta afectiune. (2,3)


"In Europa, optiunile terapeutice pentru femeile cu cancer de col uterin  recurent sau metastatic sunt limitate in prezent la chimioterapie", subliniaza dr. Sandra Horning, Chief Medical Officer, Head of Global Product Development in cadrul companiei farmaceutice Roche. "Opinia pozitiva a Comitetului Uniunii Europene pentru Produse Medicamentoase de Uz Uman ofera sansa unei optiuni terapeutice mai bune, care acorda pacientelor o perioada de supravietuire mai mare".


Aprobarea Avastin in combinatie cu chimioterapia in cancerul de col uterin recurent se bazeaza pe studiul GOG-0240. Potrivit datelor clinice, femeile care primesc tratament cu Avastin in combinatie cu chimioterapie standard au o reducere a riscului de deces de 26%. De asemenea, perioada de supravietuire medie este mai mare cu patru luni.


Pacientele care urmeaza doar chimioterapie au o rata de supravietuire, in medie, de 12,9 luni. Pacientele care primesc, in schimb, tratamentul combinat Avastin si chimioterapie supravietuiesc, in medie, 16,8 luni. (1)


Avastin a primit aprobarea de administrare in combinatie cu chimioterapia in cancerul de col uterin  persistent, recurrent sau metastatic pentru Statele Unite in august 2014, iar in Elvetia, in luna decembrie 2014.