Istoricul de cancer testicular, asociat cu risc crescut al cancerului de prostată


Un studiu caz-control pe aproape de 180.000 de bărbați sugerează că incidența cancerului de prostată este mai mare în rândul celor cu antecedente de cancer testicular. Bărbații cu istoric de cancer testicular au prezentat, de asemenea, o probabilitate mai mare de a suferi de cancer de prostată cu risc intermediar sau ridicat.

Cercetătorii au analizat datele din Surveillance, Epidemiology, and End Results (SEER), provenind de la peste 30.000 de bărbați cu istoric de cancer testicular. Ca grup control a fost folosit un lot de aproape 150.000 de bărbați cu antecedente de melanom, deoarece nu există nicio asociere cunoscută între această neoplazie și cancerul de prostată. În medie, bărbații din ambele grupuri au dezvoltat cancer de prostată la aproximativ 30 de ani de la primul diagnostic de cancer.

S-a constat mcă incidența globală a cancerului de prostată până la vârsta de 80 de ani a fost semnificativ mai mare în rândul bărbaților cu un istoric de cancer testicular, comparativ cu grupul de control (12,6% versus 2,8%). În plus, incidența cancerului de prostată cu risc intermediar sau ridicat a fost crescută în grupul pacienților cu istoric de cancer testicular, comparativ cu grupul de control (5,8% față de 1,1%). În rândul pacienților incluși în studiu, antecedentele de cancer testicular s-au asociat cu un risc de 4,7 ori mai mare de cancer de prostată și un risc de 5,2 ori mai mare de a dezvolta o formă de boală cu risc intermediar sau ridicat.