O nouă clasă terapeutică în tratarea diabetului zaharat de tip 2 disponibilă în România


Începând din această primăvară, pacienții cu diabet zaharat (DZ) de tip 2 din  România beneficiază de un nou tratament care, pe lângă controlul glicemiei, are două beneficii suplimentare extrem de importante: scăderea în greutate și scăderea tensiunii arteriale.

Tratament inovator în diabetul zaharat de tip 2


"Începând de astăzi, România se aliniază la terapiile antidiabetice moderne folosite deja în Europa. Avem astfel posibilitatea de a ne trata pacienții cu diabet zaharat de tip 2 conform noilor recomandări ale ghidurilor internaționale. Compania AstraZeneca aduce in Romania o nouă clasă de medicamente, cu un mecanism de acțiune inovator după aproape 7 ani de la ultima lansare a unei clase terapeutice noi în tratamentul acestei afecțiuni”, declară Prof. Cristian Serafinceanu, Președinte Asociaţia Română de Studii Reno-Metabolice.


Aproape două milioane de români, victime ale diabetului

România se numără printre țările din Europa cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat, după Turcia, Spania, Portugalia. Aceasta este concluzia îngrijorătoare a unui studiu realizat în premieră în România. Este vorba despre studiul PREDATORR, potrivit căruia aproape două milioane de români suferă în acest moment de diabet zaharat, ceea ce reprezintă 11,6% din numărul locuitorilor cu vârste cuprinse între 20 şi 79 ani. Din păcate, dintre aceştia doar 70% îşi ridică o reţetă gratuită, ceea ce înseamnă că numărul pacienţilor trataţi ajunge la 700.000. Judeţele cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat sunt: Argeş, Teleorman, Prahova, Ialomiţa, Giurgiu şi Călăraşi. Mai bine, din acest punct de vedere, stau regiunile din vestul şi centrul ţării" precizează Prof. Univ. Dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Diabetul zaharat de tip 2 este o afecțiune cronică în care pancreasul nu produce suficientă insulină pentru a controla concentraţia de glucoză din sânge sau în care organismul nu poate utiliza insulina în mod eficace, ceea ce determină concentraţiile mari de glucoză din sânge.


O nouă paradigmă în tratamentul diabetului zaharat de tip 2


"Vorbim astăzi despre inovaţie în acest domeniu pentru că vorbim despre un tratament al cărui mod de acţiune este revoluţionar. Dapagliflozin este prima moleculă, înregistrată în Europa, dintr-o nouă clasă de medicamente care acţionează prin blocarea unei proteine din rinichi, numită co-transportator 2 de sodiu/glucoză (SGLT2). Aceasta este o proteină care absoarbe glucoza din urină transportând-o în circulaţia sanguină după ce sângele este filtrat în rinichi. Prin blocarea acţiunii acestei proteine (SGLT2), o cantitate mai mare de glucoză este eliminată prin urină, reducând astfel concentraţiile de glucoză din sânge", menţionează Prof. Univ. Dr. Romulus Timar, Şef Clinică Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Timişoara.


Noul tratament are beneficii importante pentru pacienți cu DZ2 dincolo de reducerea glicemiei: scăderea greutății și a tensiunii arteriale


Diabetul creşte în mod dramatic riscul declanşării diverselor probleme cardiovasculare, cum ar fi boli coronariene, infarct miocardic, accident vascular cerebral, îngustarea arterelor şi hipertensiunea arterială. Din păcate, bolile cardiovasculare rămân principala cauză de mortalitate pentru pacienţii cu diabet.

"Pacienţii cu diabet au trebuie să țină cont de numeroase aspecte. Trebuie să trateze boala, dar şi să prevină sau să trateze complicaţiile care apar ca urmare a acesteia. Această nouă clasă terapeutică înseamnă pentru pacientul cu diabet zaharat de tip 2 obținerea cu mai mare ușurință a unor obiective de tratament. Ceea ce vreau să comunic este că obiectivele tratamentului in terapia DZ2 trebuie sa includa pe langa controlul glicemic, scăderea în greutate şi scăderea tensiunii arteriale si controlul lipidelor, toate contribuind semnificativ la îmbunătățirea calității vieţii. În plus, noua clasă terapeutică asigură un bun control glicemic, până la punctul normal, fără să existe riscul de hipoglicemie, având în vedere că hipoglicemia determină apariţia altor riscuri", consideră prof. univ. dr Nicolae Hâncu,  Medic Primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Preşedinte de Onoare Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Membru de Onoare al Academiei Române, Cluj Napoca.


Fiecare clipă caștigată este importantă pentru viața pacienților cu diabet zaharat


,,Diabetul zaharat reprezintă o problemă globală. Ne confruntăm cu mai multe dileme în ceea ce privește ținerea sub control a acestei epidemii. Una dintre acestea este timpul prea lung scurs de la declanșarea bolii până la diagnosticarea ei. O altă problemă este controlul parametrilor glicemici  – o intervenție precoce pentru reducerea glicemiei cumulată cu un control eficient și al altori factori de risc poate duce la scăderea riscului cardiovascular, în schimb o intervenție tardivă poate duce la complicații majore pentru pacient, amenințătoare de viață, așa cum este infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Tocmai de aceea, noi, diabetologii, avem şi un rol de medici cardiologi preventivi. Progresele făcute în depistarea, tratamentul și monitorizarea pacienților cu diabet zaharat de tip 2, duc la creșterea duratei de viață și a calității vieții acestora. Astăzi suntem în fața unei noi șanse pentru pacienții din România. Toate acestea vin să se alăture eforturilor comune de a-i ajuta pe pacienții cu diabet zaharat să adere la un stil de viață sănătos dar și la respectarea tratamentului indicat" spune Prof. Univ. Dr. Mariana Graur, din Iasi, Preşedinta Societatii de Nutriţie din România.


Referitor la complicațiile diabetului zaharat de tip 2 și oportunitățile oferite pacienților din România de această nouă clasă terapeutică, Conf. Dr. Ioan Vereșiu, Preşedinte Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, din Cluj Napoca declară: ,,Prevalența obezității în rândul persoanelor cu DZ de tip 2 este de aproape 90%, deci cu siguranță avem nevoie de un tratament care să diminueze și acest factor de risc pentru complicatii. Un stil de viață sănătos, dar și tratamentul individualizat aduc succesul în tratamentul pacienților cu DZ 2. Acest medicament nou care se lansează si în Romania se poate administra încă din etapele inițiale ale bolii, conform ghidului 2015 ADA/EASD pentru treapta a II-a de tratament, după metformin".


 


"Dapagliflozin este inclus în noua listă de medicamente compensate si conform protocolalelor  de prescriere este rambursat în dubla terapie in asociere  cu Metformin sau Sulfoniluree sau Insulină, la paciențiii cu funcție renală prezervată, atunci când aceste medicamente, împreună cu exerciţiul fizic şi regimul alimentar, nu asigură un control adecvat al diabetului. De menţionat ar fi faptul că 90% dintre pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 sunt cardiaci şi obeyi", completează prof. univ dr. Amorin Popa, Șef Clinică Medicină Internă 2 – Diabetologie, Șef Centru Judeţean Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Bihor.


 


Aproape 200 de specialiști diabetologi se întâlnesc pentru a discuta noua direcție în tratamentul diabetului zaharat de tip 2


Sâmbătă, 4 aprilie, aproape 200 de specialiști din întreaga țară vor participa la un simpozion științific pentru a discuta despre noua clasă de medicamente și modul în care Forxiga (dapagliflozin) poate schimba viața pacienților cu diabet zaharat de tip 2. Provocarea a fost lansată de compania AstraZeneca, cea care a reușit sa aducă și în România această nouă clasă de tratament.

"Noul tratament se află deja în ghidurile internaționale, deci este de datoria noastra să prezentăm acesta noua alternativa terapeutica în tratarea DZ de tip 2 specialiștilor din România. Medicii sunt cei care zi de zi luptă alături de pacienții lor pentru un control cât mai bun al acestei boli. Misiunea AstraZeneca este de a oferi specialiștilor opțiuni de tratament inovatoare, mai eficiente", conchide Radu Rășinar, director general AstraZeneca România.