Monoterapia cu betalactamine, eficiență similară cu combinațiile de antibiotice, la pacienții cu pneumonie comunitară


Pentru pacienții internați, diagnosticați cu pneumonie comunitară, administrarea unui antibiotic betalactaminic s-a dovedit la fel de eficientă ca și terapia cu o combinație betalactamină-macrolidă sau monoterapia cu fluorochinolone, din punct de vedere al mortalității. De asemenea, administrarea monoterapiei cu betalactamine nu s-a soldat cu prelungirea duratei spitalizării și nici cu o rată mai mare de complicații.


Varianta optimă de antibiotice în cazul pacienților cu pneumonie comunitară este încă subiect de controverse în rândul experților. Acesta este motivul care i-a determinat pe cercetătorii olandezi să evalueze dacă monoterapia cu betalactamine determină rezultate comparabile cu administrarea combinației betalactamină-macrolid sau a monoterapiei cu fluorochinolone. În acest scop a fost evaluată mortalitatea de orice cauză la 90 de zile în rândul adulților care au fost spitalizați pentru suspiciune clinică de pneumonie comunitară.

Diferența absolută a riscului ajustat de deces între monoterapia cu betalactamine și terapia combinată betalactamine-macrolide a fost de 1,9 puncte procentuale (90% interval de încredere) în favoarea monoterapiei. Diferența între administrarea de betalactamine și de fluorochinolone a fost -0,6 puncte procentuale (90% CI), în favoarea fluorochinolonelor. Ambele diferențe s-au încadrat în limita de 3 procente, indicând o eficiență noninferioritatea menoterapiei în raport cu combinația.

Durata medie de spitalizare a fost de 6 zile pentru toate strategiile, iar durata medie a tratamentului intravenos a fost de 3 zile pentru fluoroquinolone și 4 zile pentru celelalte strategii. Proporția pacienților la care tratamentul a fost inițiat pe cale orală a fost de 27% în cazul terapiei cu fluoroquinolone, respectiv 13% și 10% pentru betalactamine și combinația betalactamine-macrolide.


Sursa: New England Journal of Medicine

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1406330