Viețile a trei copii cu traheobronhomalacie, salvate prin 3D-printing


O metodă inovatoare a fost folosită în cazul a trei copii cu traceobronhomalacie severă, ale căror șanse de supraviețuire erau considerate minime. S-au utilizat dispozitive obținute prin printare 3D, personalizate pe scală submilimeterică în funcție de anatomia fiecărui pacient în parte. Designul tuburilor permite expansiunea acetora pe măsură ce diametrul căilor respiratorii crește, iar dispozitivele se descompun, în timp, în compuși inofensivi. După plasarea dispozitivelor, copiii nu au mai avut nevoie de ventilatoare și s-au înregistrat îmbunătățiri multiple de organe. Niciunul dintre dispozitivele imprimate 3D nu a cauzat complicații.

Traheobronhomalacia se caracterizează printr-o deficiență a cartilajului din pereții căilor respiratorii mari, conducând la colabarea acestora în timpul respirației, ce poate determina stop cardiorespirator. Copiii cu tracheobronchomalacie severă necesită traheostomie cu ventilație mecanică, spitalizare prelungită, sunt expuși la complicații și prezintă o rată crescută de mortalitate. O metodă inovatoare a fost folosită în cazul a trei copii cu traceobronhomalacie severă, ale căror șanse de supraviețuire erau considerate minime. Cercetătorii de la Mott Children's Hospital, University of Michigan, au utilizat dispozitive imprimate 3D, individualizate, pentru a stenta căile respiratorii ale acestora.

Dispozitivele obținute prin printare 3D sunt personalizate în funcție de anatomia fiecărui pacient în parte, ajustându-se, pe scală submilimeterică, diametrul interior, lungimea și grosimea peretelui acestora. Designul tuburilor permite extinderea razei pe măsură ce diametrul căilor respiratorii crește. Toate inserțiile dispuse în jurul căilor respiratorii sunt realizate din policaprolactonă, un polimer care se descompune în compuși inofensivi, la o viteză care permite susținerea cartilajului în creștere pentru un anumit interval de timp.

Echipa din Michigan arată că, după plasarea dispozitivelor, copiii nu au mai avut nevoie de ventilatoare și s-au înregistrat îmbunătățiri multiple de organe. Niciunul dintre dispozitivele imprimate 3D nu a cauzat complicații pentru cei trei copii tratați, îa vârstă de 3 luni, respectiv și 5 și 16 luni.
Cercetătorii au primit aprobarea Food and Drug Administration din SUA pentru a continua acest gen de proceduri, dar mai este mult până cînd această strategie va putea fi folosită de rutina pentru copiii cu traheobronhomalacie.


Sursa: Science Translational Medicine
http://stm.sciencemag.org/content/7/285/285ra64