Impactul simptomelor nocturne ale BPOC în cinci țări europene


Peste 500 de medici din cinci țări europene s-au implicat în evaluarea impactului simptomelor nocturne ale BPOC, înmânând peste 2800 de formulare de înregistrare pacienților. S-a constatat că 78% dintre persoanele cu BPOC au prezentat simptome pe timp de noapte. Pacienții afectați prezentau, de asemenea, dispnee mai severă, un număr mai mare de exacerbări și primeau terapie de întreținere mai agresivă. Concordanța între frecvența raportată de medic (67,9%) și cea raportată de pacienți (68,5%) a simptomelor pe timp de noapte a fost bună.

Un studiu transversal european a investigat prevalența simptomelor pe timp de noapte în BPOC pentru a evalua nivelul de corelare între percepția medicului și a pacientului cu privire la prezența simptomelor nocturne, și pentru a compara caracteristicile pacienților cu și fără simptome pe timpul nopții. Au fost implicați 251 medici de familie și 251 specialiști în afecțiuni respiratorii din cinci țări europene, care au înmânat peste 2800 de formulare de înregistrare pacienților cu BPOC. Acestea conțineau informații pivitoare la demografie, funcția pulmonară, severitatea BPOC și prezența simptomelor. Pacienții au menționat momentele din zi când simptomele bolii deveneau supărătoare și impactul BPOC asupra capacității de dormi noaptea și de a se trezi dimineața.

 

Cei mai multi pacienți (78%) au raportat prezența simptomelor pe timp de noapte. Pacienții care au experimentat asemenea simptome nocturne, se confruntau mai des cu dispnee, înregistraseră mai multe exacerbări în ultimele 12 luni (în medie 1,7 versus 0,4) și primeau terapie de întreținere mai agresivă (în medie 2,8 față de 2,3 medicamente) decât ceilalți. Concordanța între frecvența raportată de medic (67,9%) și cea raportată de pacienți (68,5%) a simptomelor pe timp de noapte a fost bună.

 

Sursa: International Journal of BPOC 2013: 8 595 - 603