Au fost publicate rezultatele preliminare ale studiului de fază 3 privind eficacitatea vaccinului dezvoltat de MSD împotriva virusului Ebola


Existenţa unei alianţe globale de luptă împotriva acestei boli devastatoare a permis avansarea cercetării către faza 3 în numai un an de zile

Compania Merck Sharp and Dohme, cunoscută ca Merck în Statele Unite şi Canada şi ca MSD în restul lumii, a anunţat că vaccinul împotriva Ebola, rVSV-ZEBOV, a dovedit eficacitate de 100%, potrivit datelor preliminare ale unui studiu de vaccinare “tip inel”, de faza 3, dezvoltat în Guineea.
 
Concluzii preliminare ale acestui studiu – un studiu ce continuă să se desfăşoare - au fost publicate în revista medicală The Lancet. Autorii studiului au raportat eficacitatea vaccinului ca fiind 100% (95% interval de încredere: 74,7 - 100%; p = 0,0036) în urma vaccinării cu o singură doză de vaccin rVSV-ZEBOV. Astfel, rezultatele arată că toate persoanele vaccinate au fost protejate împotriva infecţiei cu virusul Ebola, în termen de 6 până la 10 zile după vaccinare.
 
Până în prezent, mai mult de 4.000 de persoane au primit vaccinul în acest studiu inovator numit "Ebola ça suffit " (“Gata cu Ebola!”). Studiul clinic este realizat de o echipă ce are în componenţa sa cercetători de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Institutul Norvegian de Sănătate Publică, Ministerul Sănătăţii din Guineea și organizaţia Medecins Sans Frontieres.
 
Rezultatele preliminare ale acestui studiu în desfăşurare, alături de date din alte studii (vedeţi mai jos mai multe detalii), precum şi studiile viitoare – toate acestea vor constitui date ce vor fi utilizate pentru a sprijini cererile de autorizare a punerii pe piaţă ale vaccinului împotriva Ebola, în întreaga lume.
 
“MSD are un angajament de lungă durată pentru a dezvolta vaccinuri și medicamente împotriva bolilor infecțioase devastatoare", a spus Dr. Roger M. Perlmutter, președintele Merck Research Laboratories. "Bazându-se pe aceste rezultate interimare, munca experţilor Agenţiei de Sănătate Publică din Canada şi a NewLink Genetics Corporation, alături de eforturile extraordinare ale echipei din Guineea, precum și ale altor experți, sugerează rolul potenţial pe care îl poate juca vaccinul nostru, rVSV-ZEBOV, în lupta împotriva virusului Ebola.", a mai spus acesta.
 
“Cu fiecare veste bună pe care o primim din partea departamentelor noastre de Research and Development arătăm, pe de o parte, potenţialul enorm pe care MSD îl are în dezvoltarea de medicamente şi vaccinuri cu adevărat inovatoare, precum şi leadership-ul nostru în aria bolilor infecţioase”, a spus Fabrizio Giombini, Managing Director al MSD în România.