Repatha™: tratamentul hipercolesterolemiei intră în altă eră


Un moment crucial pentru pacienții cu un nivel ridicat al colesterolului, care necesită reducerea intensivăa LDL-C

 

Comisia Europeană a autorizat punerea pe piață a medicamentului Repatha (evolocumab), noul tratament hipocolesterolemiant al companiei Amgen. Repatha devine astfel primul inhibitor al enzimei PCSK9 (proprotein convertazei subtilisin/kexin tip 9) aprobat în lume pentru tratamentul pacienților cu un nivel ridicat al colesterolului, care necesită reducerea suplimentară a colesterolului din lipoproteinele cu densitate joasă (LDL-C). Repatha™ este un anticorp monoclonal uman care inhibă PCSK9, o proteină care reduce capacitatea ficatului de a elimina din sânge LDL-C sau colesterolul ”rău”1. Nivelul crescut de LDL-C este recunoscut ca un factor de risc pentru bolile cardiovasculare (BCV). 4,5

 

Comisia Europeană a aprobat Repatha™ pentru:

  • Tratamentul adulților cu hipercolesterolemie primară (familială heterozigotă [HeFH] și respectiv, non-familială) sau dislipidemii mixte, ca adjuvant al dietei:
    • În asociere cu o statină sau cu o statină și alte tratamente hipolipemiante la pacienți la care nu se pot atinge țintele de LDL-C cu doza maximă tolerată de statină;
    • Singur sau în asociere cu terapii hipolipemiante la pacienți cu intoleranță la statine sau la care este contraindicată o statină.
  • Tratamentul adulților și adolescenților cu vârsta de 12 ani şi peste cu hipercolesterolemie familială homozigotă (HoFH) în asociere cu alte tratamente hipolipemiante.

 

 

Efectele Repatha™ asupra morbidității cardiovasculare și mortalității nu au fost încă determinate.

Peste 60% dintre pacienții cu risc crescut de boli cardiovasculare (BCV) din Europa nu pot ajunge la valorile normale ale LDL-C prin tratamentul cu statine sau cu alte medicamente hipocolesterolemiante existente deja pe piață. În rândul pacienților cu risc foarte crescut de BCV, procentajul este de peste 80%.6 Costurile asociate cu BCV în Uniunea Europeană (UE) se ridică la aproximativ 106 miliarde de Euro anual.7


În urma aprobării de către Comisia Europeană, Amgen a obținut autorizație de punere pe piață centralizată cu indicație unitară în 29 de țări membre ale UE. Norvegia, Islanda și Liechtenstein, ca membre ale Zonei Economice Europene (EEA), vor lua decizii corespunzătoare pe baza deciziei CE.

Datele clinice au demonstrat că Repatha™ a redus substanțial și predictibil nivelele LDL-C, cu beneficii suplimentare asupra altor parametri lipidici, la aproximativ 6.000 de pacienți cu hiperlipidemie primară și mixtă, incluzând mai mult de 4.500 de pacienți cu nivel crescut de colesterol, în 10 studii de fază III. 10 În aceste studii, Repatha™ a redus semnificativ LDL-C cu aproximativ 55 până la 75% comparativ cu placebo11-14, și cu aproximativ 35 până la 45% comparativ cu ezetimib.11,12,14 La pacienții cu hipercolesterolemie familială (HF) homozigotă, Repatha™ a redus semnificativ nivelul LDL-C cu aproximativ 15 până la 30% comparativ cu placebo.15  Reducerea LDL-C a fost menținută cu tratament pe termen lung.16

 

Profilul de siguranță al Repatha™ a fost în general comparabil cu cel din grupurile de control.11-17 Cele mai întâlnite reacții adverse care au apărut cu o frecvență mai mare sau egală cu 2% la pacienții din grupul Repatha™ și cu o frecvență mai mare comparativ cu grupul de control, au fost nazofaringite, infecții ale tractului respirator superior, dureri de spate, artralgii, gripă și greață. Vă rugăm să consultați Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP) pentru întregul profil de siguranță.

 

 

Repatha™ se administrează sub formă de injecție subcutanată în abdomen, coapsă sau regiunea superioară a brațului. Locurile de injectare trebuie schimbate, iar injecția nu trebuie administrată în zonele în care pielea este sensibilă, cu escare, înroșită sau tare. Repatha™ nu trebuie administrat intravenos sau intramuscular. Înainte de a iniția tratamentul cu Repatha™, trebuie excluse cauzele secundare (non-genetice) ale excesului de colesterol și nivelelor serice anormale de lipide. Acest medicament se eliberează numai pe bază de prescripție medicală.

 

Doza recomandată pentru adulții cu boală primară este fie de 140 mg administrată la fiecare două săptămâni, fie 420 mg (conținutul a trei seringi pre-umplute) administrată lunar; ambele doze sunt echivalente din punct de vedere clinic. Pentru adulți sau copii mai mari de 12 ani cu HF homozigotă, doza inițială recomandată este de 420 mg administrată lunar. Dacă nu se obține răspuns după 12 săptămâni de tratament, doza poate fi crescută la 420 mg administrată la fiecare două săptămâni. Pentru mai multe detalii vă rugăm să consultați informațiile de prescriere a medicamentului.

 

Repatha™ (evolocumab) este un anticorp monoclonal uman care inhibă proprotein convertaza subtilisin/kexin tip 9 (PCSK9).1  PCSK9 este o proteină care țintește receptorii LDL pentru degradare și astfel reduce capacitatea ficatului de a elimina din sânge LDL-C.18 Repatha™, dezvoltată de cercetătorii Amgen, este proiectată să se lege de PCSK9 și să împiedice legarea PCSK9 de receptorii LDL de pe suprafața celulelor hepatice.

 

Informații Importante de Prescriere în România

Hipercolesterolemie şi dislipidemie mixtă

Repatha™ este indicat ca adjuvant al dietei la adulţii cu hipercolesterolemie primară (hipercolesterolemie heterozigotă familială şi non familială) sau dislipidemie mixtă:

•              În asociere cu o statină sau cu o statină şi alte terapii hipolipemiante la pacienţii care nu pot atinge valoarea ţintă a LDL-C cu doza maximă tolerată de statină;

•              Singur sau în asociere cu terapii hipolipemiante la pacienţii cu intoleranţă la statine sau la care este contraindicată o statină.

Hipercolesterolemie familialăhomozigotă

Repatha™ este indicat la adulţii şi adolescenţii cu vârsta de 12 ani şi peste cu hipercolesterolemie familială homozigotă în asociere cu alte terapii hipolipemiante.

Efectele Repatha™ asupra morbidităţii şi mortalităţii cardiovasculare nu au fost încă determinate.

 

Informații Importante referitoare la Siguranța Medicamentului

 

 

Acest medicament face obiectul unei monitorizări suplimentare. Acest lucru va permite identificarea rapidă de noi informaţii referitoare la siguranţă. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţii adverse suspectate. 

 

Contraindicaţii: Hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţi.

 

Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare: Insuficienţărenală: Pacienţii cu insuficienţă renală severă (definită ca RFGe < 30 ml/min/1,73 m2) nu au fost incluşi în studii. Repatha™ trebuie utilizat cu precauţie la pacienţii cu insuficienţă renală severă. Insuficienţăhepatică: La pacienţii cu insuficienţă hepatică moderată s-a observat o reducere a expunerii totale la evolocumab care poate duce la o scădere a efectului de reducere a LDL – colesterolului. De aceea, la aceşti pacienţi poate fi justificată o monitorizare atentă. Pacienţii cu insuficienţă hepatică severă (clasa C clasificarea Child-Pugh) nu au fost incluşi în studii. Repatha™ trebuie utilizat cu precauţie la pacienţii cu insuficienţă hepatică severă. Cauciuc natural uscat: Capacul acului seringii preumplute din sticlă conţine cauciuc natural uscat (un derivat de latex) care poate provoca reacţii alergice. Conţinutul de sodiu: Acest medicament conţine sodiu mai puţin de 1 mmol (23 mg) pe doză, adică, practic „nu conţine sodiu”.

 

Interacţiuni cu alte medicamente şi alte forme de interacţiune: Nu s-au efectuat studii formale de interacţiune medicamentoasă pentru Repatha™. Nu s-au efectuat studii de interacţiune farmacocinetică şi farmacodinamică între Repatha™ şi medicamentele hipolipemiante, altele decât statinele şi ezetimib.

 

Fertilitatea, sarcina şi alăptarea: Nu există date referitoare la utilizarea Repatha™ la femeile gravide sau datele existente sunt limitate. Repatha™ nu trebuie utilizat în timpul sarcinii, cu excepţia cazului în care starea clinică a femeii impune tratamentul cu evolocumab. Nu se cunoaşte dacă evolocumab se excretă în laptele uman. Nu poate fi exclus un risc pentru nou-născuţii/sugarii alăptaţi. Decizia de a nu alăpta sau de a nu urma tratamentul cu Repatha™ trebuie luată ţinând cont de beneficiul alăptării pentru nou-născut/sugar şi beneficiul tratamentului cu Repatha™ pentru mamă.

 

Reacţii adverse: Urmatoarele reacţii adverse frecvente (≥ 1/100 to < 1/10) au fost raportate în studiile clinice pivot, controlate: gripa, rinofaringita, infecţia de tract respirator superior, eritem, greaţă, dureri de spate, dureri articulare, reacţii la locul injectarii. Va rugăm să consultați Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP) pentru o descriere completă a reacţiilor adverse.

 

Precauții Farmaceutice: A se păstra la frigider (2°C – 8°C). A nu se congela. A se păstra seringa preumplută în cutie pentru a fi protejată de lumină. Dacă se scoate din frigider, Repatha™ poate fi păstrat la temperatura camerei (până la 25 ° C), în ambalajul original, maximum o săptămână.

 

Referințe:

  1. Amgen Data on File, Investigator Brochure.
  2. World Health Organization. Quantifying Selected Major Risks to Health. In: The World Health Report 2002 - Reducing Risks, Promoting Healthy Life. Geneva. 2002:49-97.
  3. Merck Manuals website. http://www.merckmanuals.com/professional/endocrine_and_metabolic_disorders/lipid_disorders/dyslipidemia.html. Accessed July 2015.
  4. American Heart Association (2014). Why Cholesterol Matters. http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/Cholesterol/WhyCholesterolMatters/Why-Cholesterol-Matters_UCM_001212_Article.jsp. Accessed July 2015.
  5. World Health Organization. Global Status Report on Noncommunicable Diseases 2014. Geneva, 2014.
  6. Halcox JP, et al. Low Rates of Both Lipid-Lowering Therapy Use and Achievement of Low-Density Lipoprotein Cholesterol Targets in Individuals at High-Risk for Cardiovascular Disease across Europe. PLoS One. 2015;10(2).
  7. Leal J, et al. Economic Costs. In: Nichols M, et al. European Cardiovascular Disease Statistics 2012.
  8. National Human Genome Research Institute. Learning About Familial Hypercholesterolemia. http://www.genome.gov/25520184. Accessed July 2015.
  9. Nordestgaard BG, Chapman MJ, Humphries SE, et al. Familial Hypercholesterolaemia is Underdiagnosed and Undertreated in the General Population: Guidance for Clinicians to Prevent Coronary Heart Disease. Eur Heart J. 2013;34:3478-3490.
  10. Sabatine MS, Giugliano RP, Wiviott SD, et al. Efficacy and Safety of Evolocumab in Reducing Lipids and Cardiovascular Events. N Engl J Med. 2015;372:1500-1509.
  11. Koren MJ, Lundqvist P, Bolognese M, et al. Anti-PCSK9 monotherapy for hypercholesterolemia: the MENDEL-2 randomized, controlled phase III clinical trial of evolocumab. J Am Coll Cardiol. 2014;63:2531-2540.
  12. Robinson JG, Nedergaard BS, Rogers WJ, et al. Effect of evolocumab or ezetimibe added to moderate or high-intensity statin therapy on LDL-C lowering in patients with hypercholesterolemia. The LAPLACE-2 randomized clinical trial. JAMA. 2014;311:1870-1882.
  13. Raal FJ, Stein EA, Dufour R, et al. PCSK9 inhibition with evolocumab (AMG 145) in heterozygous familial hypercholesterolaemia (RUTHERFORD-2): a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Lancet. 2015;385:331-340.
  14. Stroes E, Colquhoun D, Sullivan D, et al. Anti-PCSK9 antibody effectively lowers cholesterol in patients with statin intolerance: the GAUSS-2 randomized, placebo-controlled phase 3 clinical trial of evolocumab. J Am Coll Cardiol. 2014;63:2541-2548.
  15. Raal FJ, Honarpour N, Blom DJ, et al. Inhibition of PCSK9 with evolocumab in homozygous familial hypercholesterolaemia (TESLA Part B): a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Lancet. 2015;385:341-50.
  16. Blom DJ, Hala T, Bolognese M. A 52-week placebo-controlled trial of evolocumab in hyperlipidemia. N Engl J Med. 2014;370:1809-1819.
  17. Koren MJ, Giugliano RP, Raal FJ, et al. Efficacy and Safety of Longer-Term Administration of Evolocumab (AMG 145) in Patients With Hypercholesterolemia: 52-Week Results from the Open-Label Study of Long-Term Evaluation Against LDL-C (OSLER) Randomized Trial. Circulation. 2014;129:234-243.
  18. Lopez D. PCSK9: An enigmatic protease. Biochimica et Biophysica Acta. 2008;1781:184-191.