Jurnalul simptomelor astmului, util în monitorizarea exacerbărilor la preșcolari


Un jurnal al exacerbărilor este un istrument util în evaluarea severității astmului la copiii mici, potrivit unui studiu canadian. Astfel, Jurnalul exacerbărilor astmului pentru copii mici (Asthma Flare-up Diary for Young Children - ADYC) a reușit săselecteze copiii cu exacerbări severe ale astmului și săfacădiferența inclusiv între copiii cu exacerbări ale bolii și cei cu răceli obișnuite. Scorul ADYC fost semnificativ mai mare la copiii cu exacerbări ale astmului, iar cei care au necesitat îngrijiri de urgență, corticosteroizi pe cale oralăsau spitalizare au avut, de asemenea, scoruri ADYC semnificativ mai mari.

Jurnalul exacerbărilor astmului pentru copii mici (Asthma Flare-up Diary for Young Children - ADYC) constă dintr-un chestionar de 17 de itemi, notați de la 1 (cel mai bun) la 7 (cel mai rău). Părinții copiilor între 1 și 6 ani completează jurnalul de la debutul simptomelor, până la rezoluția acestora. Instrumentul a fost validat printr-un studiu randomizat, controlat cu placebo, pe copii cu astm și cu infecții de tract respirator superior. Au fost incluși în studiu 121 de copii, dintre care 57 au primit doze mari de fluticazonă și la 64 li s-a administrat placebo, la debutul episodului infecțios. Rata de finalizare a ADYC a depășit 90% pe zi și 80% pentru fiecare dintre cele 895 de episoade monitorizate. Analiza statistică a demonstrat că ADYC este consecvent, fezabil, poate fi repetat și responsiv la schimbare.

Dintre participanții la studiu, 44,7% au suferit exacerbări ale astmului, conform criteriilor stabilite de cercetători, 2,5% au necesitat spitalizare, 11% au avut nevoie de corticosteroizi sistemici, iar 18% au necesitat evaluare într-un departament de urgență. În rândul participanților care s-au confruntat cu exacerbări ale astmului, scorul ADYC fost semnificativ mai mare decât la copiii fără exacerbări (diferența medie, 7,6 puncte). Cei care au necesitat îngrijiri de urgență, steroizi pe cale orală sau spitalizare au avut, de asemenea, scoruri ADYC semnificativ mai mari. Astfel, ADYC a dovedit că este un instrument util în evaluarea severității episoadelor de astm și discriminarea inclusiv între copiii cu exacerbări ale bolii și cei cu răceli obișnuite.


Sursa: Journal of Clinical Immunol 2,015 Allergy

http://bit.ly/1J2GllI