Beta-blocantele scad riscul de exacerbare a BPOC


Într-un studiu prospectiv în care au fost urmăriți peste 3400 de actuali și foști fumători cu BPOC, utilizarea beta-blocantelor s-a asociat cu un risc redus de exacerbări și de exacerbări severe. Beneficiul a fost și mai mare pentru pacienții cu forme severe de boală, în stadii GOLD 3 și 4 și cu oxigenoterapie la domiciliu. În plus, administrarea de beta blocante nu s-a asociat cu creșterea mortalității în întreaga populație sau la cei cu stadii GOLD 3 și 4, și cu oxigenoterapie la domiciliu.

Din cauza riscului ca beta-blocantele să determine bronhoconstricție, agravând boala pulmonară, acestea sunt puțin prescrise la pacienții cu booală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) cu comorbidități cardiovasculare. Cu toate acestea, într-un studiu prospectiv, utilizarea beta-blocantelor s-a asociat cu un risc redus de exacerbări ale BPOC. Au fost urmăriți peste 3400 de actuali și foști fumători cu BPOC, pentru un interval mediu de 2,1 ani. Dintre aceștia, 474 de pacienți primeau beta-blocante la momentul inițial.

Utilizarea beta-blocantelor a fost asociată cu o rată semnificativ mai mică de exacerbări (raport de risc 0,73; p =0,003) și de exacerbări severe (IRR 0,67; p =0,016). Beneficiul a fost și mai mare pentru pacienții cu forme severe de boală, raporturile de risc pentru cei în stadii GOLD 3 și 4 și cu oxigenoterapie la domiciliu au fost 0,33 (p <0,001), respectiv 0,35 (p =0,008). Efectul asupra incidenței exacerbărilor nu s-a observat în cazul altor medicamente folosite în tratamentul patologiei cardiovasculare.

De-a lungul perioadei de urmărire, s-au înregistrat 242 de decese (7%), fără a se înregistra o asociere între utilizarea beta-blocantelor și creșterea mortalitatea în întreaga populație sau la cei cu stadii GOLD 3 și 4, și cu oxigenoterapie la domiciliu.


Sursa: Thorax

http://thorax.bmj.com/content/early/2015/08/17/thoraxjnl-2015-207251