Rezultatele administrării de evolocumab la pacienții cu risc cardiovascular crescut aflați în tratament cu statine

Mai multe studii de faza 2 și 3 au arătat că evolocumab (AMG 145), anticorp monoclonal uman împotriva proprotein-convertazei subtilizină/kexină 9 (PCSK9), reduce semnificativ nivelul seric al LDL-colesterolului. Eficacitatea acestuia la pacienții cu hipercolesterolemie sau dislipidemie mixtă și risc cardiovascular crescut, aflați în tratament cu atorvastatină, a fost subiectul unui nou studiu de faza 3 desfășurat în Japonia. Peste 400 de pacienți au fost randomizați pentru a primi atorvastatină 5 sau 20 mg/zi, timp de 4 săptămâni. Ulterior, s-a făcut o a doua randomizare pentru evolocumab 140 mg de două ori pe săptămână, evolocumab 420 mg lunar, placebo de două ori pe săptămână sau placebo o dată pe lună.

Valoarea medie a LDL-colesterolului pacienților la includerea în studiu a fost de 128 mg/dl; ca urmarea a instituirii terapiei inițiale cu atorvastatină, valorile medii ale LDL-colesterolului au fost 118 mg/dl pentru doza de 5 mg/zi, respectiv 94 mg/dl pentru doza de 20 mg/zi. În săptămâna 12 de terapie cu evolocumab s-a înregistrat o reducere a LDL-colesterolului de 67%, comparativ cu placebo. Valoarea medie a LDL-colesterolului în săptămâna 12 pentru pacienții care au primit evolocumab plus atorvastatină a fost de 28 mg/dl, iar pentru pacienții care au primit placebo plus placebo a fost de 97 mg/dl.

Nu s-au observat diferențe în ceea ce privește evenimentele adverse între grupurile tratate, iar eficacitatea și siguranța administrării dozei de 140 mg de evolocumab de două ori pe săptămână au fost similare cu cele constatate pentru administrarea a 420 mg lunar. În concluzie, la pacienții japonezi cu risc crescut care primeau terapie cu statine, evolocumab a redus semnificativ nivelul LDL-colesterolului și a fost bine tolerat.


Sursa: The American Journal of Cardiology, Oct. 2015
http://www.ajconline.org/article/S0002-9149(15)02100-1/fulltext