Bacteriile intestinale implicate în etiologia astmului


Copiii mici sunt susceptibili la apariția astmului atunci când din flora intestinală le lipsesc patru tulpini bacteriene. Un studiu recent arată că gradul scăzut de colonizare intestinală cu microorganismele Lachnospira, Veillonella, Faecalibacterium și Rothia în primele 3 luni de viață se asociază cu un risc mai mare de astm. În plus, expunerea timpurie la antibiotice a crescut riscul de wheezing și atopie.

Diferiți factori de mediu, cum ar fi administrarea de antibiotice, nașterea prin cezariană, alimentația artificială s-au asociat în diverse studii cu riscul de astm la copii. Se pare că microbiota este unul dintre elementele influențate de factorii de mediu și care poate să moduleze răspunsul imunitar la stimulii alergenici.

Cercetătorii de la University of British Columbia din Vancouver, au urmărit 319 copii înscriși în Canadian Healthy Infant Longitudinal Development Study (CHILD), până la vârsta de 3 ani. Aceștia au fost împărțiți în patru grupuri, pe baza evaluării de la vârsta de un an: copii cu teste alergenice cutanate pozitive, copii cu wheezing, cu wheezing și atopie și un grup de control. La vârsta de 3 ani, copiilor li s-a calculat un indice de predicție a astmului (Asthma Predictive Index -API).

Comparativ cu copiii din grupul de control, cei cu wheezing și teste cutanate pozitive la alergeni au prezentat un risc de 13,5 ori mai mare ca API să fie pozitiv și un risc de 21,5 ori mai mare să fie diagnosticați cu astm până la vârsta de 3 ani. Riscul pentru API pozitiv la copiii cu atopie și wheezing a fost de 5,6 ori mai mare decât la copiii care prezentau doar atopie și de 4,9 ori mai mare decât al celor care prezentau doar wheezing. În mod similar, riscul pentru un diagnostic de astm a fost de 5,4 ori mai mare în grupul cu wheezing și atopie decât printre copiii care prezentau doar wheezing și de 3,9 ori mai mare decât în rândul copiilor doar cu atopie. În plus, expunerea timpurie la antibiotice a crescut de 5,6 ori riscul ca un copil să prezinte wheezing și atopie.

Analizând microbiomul din probe de scaun colectate la vârsta de 3 luni, cercetătorii au descoperit că copiii cu atopie și wheezing prezentau mai puține bacterii Lachnospira, Veillonella, Faecalibacterium și Rothia, comparativ cu copiii din grupul de control. Pentru a testa cauzalitatea, cercetătorii au colonizat șoareci adulți folosind fecale de la unul dintre copiii cu atopie și wheezing care prezenta o floră intestinală săracă în cele patru bacterii și care a fost diagnosticat cu astm. Puii născuți de șoarecii a căror floră intestinală era deficitară în cele patru bacterii au prezentat un răspuns inflamator pulmonar sever atunci când au fost expuși la ovalbumină.


Sursa: Sci Transl Med. 2015

http://stm.sciencemag.org/content/7/307/307fs39