Monoterapia cu nivolumab în tratamentul de primă linie al cancerului pulmonar fără celule mici


Într-un studiu recent care a inclus 52 de pacienți cu cancer pulmonar fără celule mici metastatic, naivi terapeutic, tratamentul de primă linie cu nivolumab a demonstrat răspuns de durată și date de supraviețuire încurajatoare. Rata de răspuns obiectiv a fost mai mare pentru pacienții PD-L1 pozitivi (31%, versus 15% pentru pacienți PD-L1 negativi), iar 3 pacienți au avut răspunsuri complete, susținute încă la momentul analizei datelor. Evenimente adverse de gradul 3-4 legate de tratament s-au înregistrat la 19% dintre pacienți și au constat în erupții cutanate, creșterea amilazei/lipazei, creșterea AST/ALT, hiperglicemie, insuficiență cardiacă, pneumonie, deshidratare/diaree și hiponatremie.

Nivolumab este aprobat de FDA pentru tratamentul cancerului pulmonar fără celule mici (NSCLC) scuamos (SQ) metastatic, cu progresie în timpul sau după chimioterapia pe bază de platină. Pe de altă parte, într-un studiu recent, tratamentul de primă linie cu nivolumab a demonstrat răspuns de durată și date de supraviețuire încurajatoare. Este vorba despre un studiu care a evaluat eficacitatea și siguranța monoterapiei cu nivolumab la 52 de pacienți cu NSCLC SQ sau non-SQ avansat, naivi terapeutic. Aceștia au primit nivolumab 3 mg/kg iv o dată la 2 săptămâni, până la progresie sau toxicitate inacceptabilă.

Rata de răspuns obiectiv a fost de 23% (12/52), în 75% dintre cazuri răspunsul constatându-se la primul examen imagistic (săptămâna 11). Durata medie a răspunsului nu a fost încă atinsă (interval, 18,1 - 112.3+ săptămâni), la 8 pacienți (67%) răspunsul fiind în desfășurare la ultima evaluare (urmărire medie, 62,2 săptămâni). Trei pacienți au avut răspunsuri complete, încă în curs de desfășurare la 41,4+, 97,6+, respectiv 112,3+ săptămâni. Încă trei pacienți au avut răspunsuri imune neconvenționale, cu 35%, 43%, respectiv 46% reduceri maxime ale leziunilor țintă, dar apariția simultană de noi leziuni (cazurile nu au fost raportate ca răspuns). Valoarea medie a supraviețuirii globale a fost de 22,6 luni; supraviețuirea medie fără progresia bolii fiind de 15,6 săptămâni (0,1+, 121,6+). Rata de răspuns obiectiv pentru pacienții PD-L1 pozitivi și pacienți PD-L1 negativi a fost de 31%, versus 15%. Rata de răspuns obiectiv, ca și supraviețuirea medie fără progresia bolii au fost mai mari în rândul pacienților cu istoric de fumat.

Zece pacienți (19%) au prezentat evenimente adverse de gradul 3-4 legate de tratament, inclusiv erupții cutanate (2 cazuri), creșterea amilazei/lipazei, creșterea AST/ALT, hiperglicemie, insuficiență cardiacă, pneumonie, deshidratare/diaree și hiponatremie (un caz pentru fiecare).


Sursa: S.N. Gettinger et al, First-line monotherapy with nivolumablumab (NIVOLUMAB) in advanced non-small cell lung cancer (NSCLC): Safety, efficacy, and biomarker analyses

http://www.europeancancercongress.org/Scientific-Programme/Abstract-search?abstractid=21220