Reslizumab dă rezultate mai bune în astmul cu debut tardiv


La pacienții cu astm cu debut tardiv, anticorpul anti-interleukină -5 reslizumab reduce rata de exacerbări cu 75% comparativ cu placebo. Medicamentul a redus și rata de exacerbări la pacienții mai tineri de 40 de ani, dar într-o măsură semnificativ mai mică (42%).

Aceste date se despind din două studii care au inclus peste 950 de pacienți și în care pacienții mai în vârstă au înregistrat răspunsuri superioare atât în ceea ce privește scăderea ratei de exacerbări ale astmului (RR 0,25, față de 0,58), cât și îmbunătățirea volumului expirator forțat în prima secundă (167 ml față de 88 ml).


La pacienții cu astm cu debut tardiv, care au valori crescute ale eozinofilelor în sânge, anticorpul anti-interleukină-5 reslizumab reduce rata de exacerbări cu 75%, comparativ cu placebo, după cum arată analiza datelor din două studii clinice de faza 3. Medicamentul a redus, de asemenea, rata exacerbărilor la pacienții mai tineri de 40 de ani, dar într-o măsură mult mai mică (42%).

Cele două studii au inclus 476 de pacienți repartizați aleatoriu pentru a primi placebo și 477 care au fost randomizați pentru a primi reslizumab, dintre care 273 de pacienți prezentau astm cu debut tardiv. Astmul a fost considerat cu debut tardiv în cazurile în care a fost diagnosticat după vârsta de 40 de ani. Valorile medii ale eozinofilelor la includerea în studiu au fost similare în ambele grupuri de studiu.

Rezultatele studiilor arată că pacienții mai în vârstă au înregistrat răspunsuri mai bune atât în ceea ce privește scăderea ratei de exacerbări ale astmului (RR 0,25, față de 0,58), cât și îmbunătățirea volumului expirator forțat în prima secundă (167 ml față de 88 ml).

Rezultatele superioare obținute de pacienții mai în vârstă ar putea fi explicate prin mecanismul diferit de apariție al afecțiunii în cele două grupuri de vârstă. Astfel, astmul precoce tinde să fie de natură alergică, mediat de o combinație de citokine. Dimpotrivă, astmul cu debut tardiv este cauzat mai mult de poluarea aerului, fumat și alți factori iritativi, care acționează, în principal, prin intermediul IL-5.


Sursa: European Respiratory Society (ERS) Conferința internațională 2015

Rezumat OA287.