Expresia PCSK9 în carcinomul hepatocelular uman


Pentru a investiga dacă exprimarea PCSK9 este modificată în hepatocarcinom (HCC), probe de țesut hepatic provenind de la 39 de pacienți supuși hepatectomiei parțiale sau transplantului de ficat pentru HCC au fost supuși analizelor genetice. Nivelurile de ARNm pentru PCSK9 și pentru receptorul LDL au fost determinate prin RT-PCR în mostrele de hepatocarcinom și țesutul hepatic adiacent, iar nivelurile PCSK9 serice au fost determinate prin ELISA.

Astfel, s-a constatat o exprimare semnificativ scăzută a PCSK9 în HCC, comparativ cu țesutul cirotic adiacent (p <0,0001). Dimpotrivă, expresia receptorilor de LDL-colesterol a fost crescută semnificativ în HCC, comparativ cu țesutul cirotic adiacent (p <0,0001). Nu a existat nicio corelație semnificativă a expresiei PCSK9 cu gradingul tumorii, dar au existat corelații semnificative cu gradul de fibroză.
Nivelurile de mRNA pentru PCSK9 au fost relativ mai scăzute în HCC, comparativ cu țesutul adiacent hepatic (p =0,08) și țesutul de control normal (p =0,02). În schimb, nivelurile serice de PCSK9 au crescut în mod semnificativ la pacienții cu HCC, comparativ cu cei cu boli hepatice cronice fără HCC (p =0,029). ARNm al receptorului pentru LDL a fost constant crescut în HCC, comparativ cu țesutul normal de control (p =0,06) și, în general, a fost semnificativ mai mare în HCC comparativ cu ficatul adiacent (p =0,04).

Expresia scăzută a PCSK9 și, dimpotrivă, crescută a receptorilor pentru LDL în HCC sugerează că HCC modulează micromediul local pentru a permite aprovizionarea constantă a celulelor tumorale cu energie. Studii pe scară mai largă sunt necesare pentru a determina dacă PCSK9 poate reprezenta o țintă terapeutică pentru HCC.


Sursa: BMC Gastroenterology ian. 2016
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4682218/